17.11.2011. / 15:25

Autor: Nacional.hr

Sud odbacio tužbu protiv banaka, a iz Udruge Franak najavljuju nove

Iz Udruge Franak poručuju da pripremaju nove tužbe i da ne odustaju jer su uvjereni da postoji još puno prostora u kojem mogu tražiti ostvarenje prava korisnika kredita

Švicarski franakŠvicarski franakTrgovački sud u Zagrebu je radi procesnopravnih razloga odbacio tužbu Udruge Franak protiv sedam poslovnih banaka kojima je tražena zaštita prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Udruga je u priopćenju najavila kako ne odustaje od tužbenih zahtjeva te priprema nove tužbe.

U rješenju Trgovački sud ističe da u Hrvatskoj, prema izmjenama i dopunama Zakona o parničnim postupku još uvijek nije moguće podnijeti kolektivnu tužbu. U sudskom rješenju navodi se da bi, sadržajno gledano, udruga imala pravo na pokretanje ovakvog tužbenog zahtjeva, no da je u završnim odredbama Zakona o izmjenama i dopunama ZPP-a iz 2011. određeno da će se ovakav postupak za kolektivnu zaštitu prava moći pokrenuti tek po stupanju Hrvatske u EU, radi čega se zaključuje da "još nisu ispunjene odgovarajuće procesne pretpostavke".

Drugi temelj za podizanje kolektivne tužbe u hrvatskom zakonodavstvu postoji u Zakonu o zaštiti potrošača, no Vladinom uredbom iz 2009. godine je određeno kako pravo podizanja ovakve tužbe imaju točno određene institucije. Konkretno, za ovaj slučaj bi legitimni tužitelji bili "Potrošač" Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Iz udruge poručuju da ne namjeravaju olako odustati, te da im je ova odbijenica tek pravi poticaj da dokažu kako je moguće izboriti se za ljudska prava posebice ako se ona odnose na socijalni aspekt. Pod time podrazumijevaju činjenicu da su povećanjem kreditnih anuiteta banke ljudima oduzele i one nužne dvije trećine osnovnih sredstava za život jer postoji puno onih kojima cijela plaća odlazi na plaćanje rate kredita, što nikako nije prihvatljivo niti bi trebalo biti dopušteno.

U udruzi ističu kako ovakvo rješenje pokazuje kako je zakonski okvir postavljen na taj način da se radi procesnopravnih prepreka nije uopće uspjelo doći do merituma stvari. Žalosno je i to da se, suprotno praksi EU gdje se potiču kolektivne tužbe za zaštitu prava, u Hrvatskoj Vladinom uredbom iz 2009. godine za podizanje kolektivnih tužbi ovlašćuje samo sedam institucija. Iz udruge također poručuju da će pravni tim udruge Franak učinit će sve da se steknu legitimno pravo tužitelja, te duboko vjeruju da će njihove tužbe ući u sudsku proceduru. Pritom, ne namjeravaju pasivno čekati trenutak ulaska u EU, već namjeravaju poduzeti niz koraka kako bi prava klijenata banaka zaštitili što prije. Među konkretnim koracima u tom smislu, udruga će inicirati suradnju sa savezima udruga za zaštitu potrošača, koji su prema Zakonu o zaštiti potrošača ovlašteni za podizanje kolektivnih tužbi.

Ukoliko će hrvatski pravni sustav raditi protiv njih, u udruzi kažu da su spremni na masovni poziv i aktivaciju svih članova da predaju osobne tužbe protiv banaka u kojima imaju kredite, u isto vrijeme, čime će vjeruju debelo zatrpati hrvatsko sudstvo.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika