17.11.2011. / 16:00

Autor: Ivan Pandžić

Nastavak plodne suradnje

Pavić od Bandića kupuje najskuplje kvadrate u državi

Sporna 982 četvorna metra na križanju Selske i Zagrebačke avenije Paviću trebaju kako bi zaokružio parcelu zajedno sa svojih 2400 četvornih metara. Na njoj zatim može podići neboder od 34 kata, s ukupnom kvadraturom od 44 tisuće četvornih metara

Photo: Slavko Midžor/PIXSELLPhoto: Slavko Midžor/PIXSELLTvrtka Allegheny Financial, što je novo ime za bivši Hypo Consultants, ipak je odlučila Gradu Zagrebu platiti čak 22,9 milijuna kuna za tek 982 četvorna metara zemljišta u Zagrebu. Prema izvorima iz nekretninskih krugova, cijena od 3200 eura po kvadratu je gotovo sigurno najveća ikad postignuta za jednu građevinsku česticu.

Allegheny je inače bivši nekretninski biznis Hypo banke koji je prodan, a suvlasnik tvrtke je Ninoslav Pavić, koji je suvlasnik i medijskog koncerna EPH. Uz njega se kao suvlasnici navode Allegheny Financial iz Švicarske, direktor EPH Stipe Orešković i bivši diretkor Consultantsa, Damir Farkaš. Prijedlog prodaje bit će na gradskoj Skupštini krajem mjeseca, a priča oko ove cijene ima svoju neobičnu povijest.

Sporna 982 četvorna metra na križanju Selske i Zagrebačke avenije Paviću trebaju kako bi zaokružio parcelu zajedno sa svojih 2400 četvornih metara. Na njoj zatim može podići neboder od 34 kata, s ukupnom kvadraturom od 44 tisuće četvornih metara. Cijeli projekt su prije nego ga je preuzeo Allegheny, razvili odvjetnici Anto Nobilo i Milan Carić, a napravljeno je arhitektonsko rješenje pod nazivom Neboder 123. Bandićeva uprava u mnogobrojnim ranijim zamjenama zemljišta nikada nije procjenjivala vrijednost zemljišta prema površini koja se na čestici može izgraditi, ali je to učinila prošle jeseni i objavila natječaj za prodaju. Damir Farkaš tada je potvrdio za Poslovni dnevnik kako je iznenađen cijenom koja im je odrezana.

Kada je cijela stvar došla na Skupštinu, prodaja je prvi put odgođena, a zatim na nju nisu dali pristanak vijećnici iz kvarta. Iako je bilo dogovoreno da se prodaja stopira jer je neboder neprimjeren na toj lokaciji, zastupnici SDP-a i njihovih koalicijskih parnera su ipak digli ruku za prodaju. Obrazložili su da su se "zabunili" uslijed pada koncentracije pred kraj sjednice. Bilo je upitno hoće li Pavić pristati platiti ovako visoku cijenu. Sada je jasno da ipak hoće, a zastupnici SDP-a neće moći odbiti ovakvu prodaju koja je više nego povoljna za Grad.

Uopće, traženje ovako visoke cijene, a zatim i Pavićev pristank, zaista su presedan u odnosima ove nekretninske tvrtke s Gradom Zagrebom. Prije toga im je Grad redovito izlazio u susret. Prvo im je Grad u zamjenu za cestovno zemljište na Žitnjaku dao atraktivno zemljište na križanju Avenije Dubrovnik i Većeslava Holjevca. Nakon zamjene i obveze grada za izgradnju cesta, Allegheny je zemljište prodao Kaufmann grupi koja sada na njemu gradi City Centar One.

Bandić je još nadoplatio 11,5 milijuna kuna zbog razlike u količinama zemlje. Na zemljištu koje su dobili na križanju, Allegheny unatoč protivljenju arhitekata provodi natječaj za poslovnu zgradu. Nakon tog dizanja vrijednosti, zemljište prodaju građevinskoj tvrtki Mucić. I na Jankomiru, u projektu Savska Opatovina, Bandićeva uprava je Allegheniju podigla mogućnost gradnje stambenih objekata sa sedam na devet katova. Osim toga omogućili su im u sklopu tog projekta i izgradnju nebodera umjesto prvotno predviđene uredske zgrade od devet katova. Natječaj za izgled upravo traje, a zatim će Pavić zemljište skuplje prodati.

Kolika je vrijednost zemljišta nekadašnjeg Hypo Consultantsa u Hrvatskoj, nikada nije točno izračunato. U istragi oko Hypa koja još traje, taj dio tvrtke se pokazao kao najproblematičniji i kao oruđe za sumnjive kredite i preprodaje zemljišta. Istraga u aferi Hypo u Austriji još nije dovršena, a dosad su se nekoliko puta pojavile razne informacije, od toga da je ta tvrtka prodana po preniskoj cijeni od tek 20 milijuna eura, pa do toga da novac za operaciju uopće nije niti danas uplaćen.

Vezane vijesti

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Građanska Akcija nastavila je svoju 'seriju' posjeta pod nazivom 'Na doručku kod...'. Tako su je jutros uputili u središte grada i 'doručkovali'… Više

Komentari

registracija
16/11/11

mijat63, 17.11.11. 18:48

lopovluk ala balkanija jadna evropa ako nas prime ,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika