17.11.2011. / 19:05

Autor: Hina

Tisuće Grka izašle na ulici u Ateni

Tisuće Grka, koji se ogorčeno protive daljnjim oštrim mjerama štednje, okupili su se u četvrtak u Ateni na prvom javnom testu za novu vladu nacionalnog jedinstva, a ovim prosvjedom ujedno se obilježava obljetnica studentskih prosvjeda protiv vojne hunte 17. studenog 1973.

Foto: ArhivaFoto: ArhivaTisuće Grka, koji se ogorčeno protive daljnjim oštrim mjerama štednje, okupili su se u četvrtak u Ateni na prvom javnom testu za novu vladu nacionalnog jedinstva, a ovim prosvjedom ujedno se obilježava obljetnica studentskih prosvjeda protiv vojne hunte 17. studenog 1973.

Ovo godišnje okupljanje, kojim se obilježava krvava studentska pobuna, često koriste različite skupine kako bi iskazale svoje nezadovoljstvo vladinom politikom. Sindikati su izjavili da planiraju iskoristiti taj skup kako bi upozorili novu vladu da promijeni politiku koja je, kako kažu, dovela Grke na rub ponora.

Studenti, učitelji, radnici i umirovljenici položili su vijence kod gradske Politehničke škole odajući počast desecima ubijenih u ustanku 1973. Kasnije se očekuje prosvjed ljevičara protiv mjera štednje.

Grčka vlada koja počinje pregovore s bankama u svijetu o brisanju dijela duga, dobila je u srijedu navečer povjerenje parlamenta, što je prva etapa na teškom putu izvlačenja zemlje iz dužničke krize. Vlada je dobila uvjerljivu većinu 255 od 293 nazočna zastupnika u parlamentu s 300 zastupnika.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 18.11.11. 11:41

Dobro, hoce li ti Grci poceti konacno raditi? Oprosteno im je pola duga, nekoliko desetina milijardi eura za njihove propale projekte, za 14. i 15. plaće, prireze i dodatke,i sad se još bune što će biti štednje. Po meni je ovo vrlo drsko i ne solidarno, jer ako EU moze uskočiti i pomoći zašto Grci onda to ne cijene? Naravno, da nisu oni sami krivi za sve, ali nose barem 70% krivice.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika