18.11.2011. / 10:28

Autor: Nacional.hr

U Europi baš i nisu previše zadovoljni borbom protiv korupcije

"Kao rezultat, nekažnjivost je tijekom godina u Hrvatskoj pustila snažne korijene, koje je sada teško iščupati", stoji u izvješću

Iz Europe stižu kritike na račun aktualne VladeIz Europe stižu kritike na račun aktualne VladeZajednička inicijativa Europske unije i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, SIGMA, poslala je u Bruxelles svoj izvještaj o napretku reformi u Hrvatskoj. No, izvještaj je sve samo ne pozitivan.

Kako piše tportal, u izvještaju se oštro kritizira institucionalne slabosti u provedbi antikorupcijskih programa.

"Slučajevi korupcije na visokim položajima pokazuju koliko duboko je korupcija ukorijenjena u javnom sektoru", ističe se u izvještaju SIGME te naglašva kako je lprišcoka rezulat kulture tajnovitosti, političkih manipulacija, kontrole nad medijima, netransparentnosti i politiziranosti birokracije, konflikta interesa, ali i neučinkovitog pravosuđa.

"Kao rezultat, nekažnjivost je tijekom godina u Hrvatskoj pustila snažne korijene, koje je sada teško iščupati", stoji u izvješću.

Napominje se i kako je hrvatska pred dva odlučujuća događaja (izbori i posljednja faza pred ulazak u EU) koji će biti test političkog i ekonomskog vodstva te demokratske konsolidacije zemlje.

U izvješću se navodi kako je hrvatska vlada svjesna da članstvo u EU ovisi o napretku u prevenciji i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. No, dodaju i kako je jasno da je napredak u području vladavine zakona i borbi protiv korupcije ostvaren zbog međunarodnog pritiska, a ne zbog istinske posvećenosti vlasti.

Zbog toga, ali i nedostataka u primjeni zakonodavstva te pitanju prevencije, korupcija ostaje ozbiljan problem u Hrvatskoj. SIGMA nabraja cijeli niz skandala i uhićenja na visokoj razini u Hrvatskoj te dodaju kako su poduzeća u državnom vlasništvu i podložna stranačkim utjecajima.

SIGMA ističe kako Hrvatska mora učiti iz svojih ranijih grešaka i nedostataka akcije.

"Unatoč napretku koji su Vlada i Sabor posljednjih godina postigli, potreban je daljnji napor za poboljšanje prevencije i obuzdavanje korupcije", poručuje SIGMA.

U zaključku navode kako hrvatska javnost "nema iluzija o pravosudnom sustavu".

"Cijelom procesu nedostaje čvrsta antikorupcijska politika, s integriranim pristupom svim tim zakonima i instrumentima i njihovim načinima izvršenja, uz koordinaciju provedbe kako bi se postigli opipljivi rezultati na razinama prevencije i suzbijanja", stoji na kraju izvješća SIGMA-e.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 18.11.11. 10:35

Kako Europi nije jasno?

Kad bi HDZ stvarno krenuo u obračun sa korupcijom, morao bi pohapsiti sve svoje ljude iz vrha stranke, pa sve župane i gradonačelnike iz svojih redova i na kraju sam sebe ukinuti!

No taj se film neće gledati u ovoj zemlji nikada!

Bar ne dobrovoljno, jedino uz pomoć USKOK-a i DORH-a!


registracija
18/6/09

Papar, 18.11.11. 10:39

DOKAZ:Koliko je DORH pristran i selektivan

Spis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj:K-DO-2524/10 sadrži odgovor na pitanje kolika je pristranost i selektivnost DORH-a.

Objavom sadržaja spisa vidjeti će se koliki je neustavan utjecaj na DORH izvršio trenutni obnašatelj dužnosti predsjednika RH Ivo Josipović, a koliki trenutni obnašatelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Također iz nastavka procedure, odnosno načina kako će na ovu pritužbu odgovoriti Mladen Bajić vidjeti ćemo koliko selektivnošću i pristranošću DORH-a upravlja osobno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Evo, tko je shvatio shvatio je....

Podnositelj:
Mislav Šutalo

Tijelo javne vlasti:
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić
Gajeva 30a
Broj: KR-I-DO-235/07

O ovome obavijest:

Republika Hrvatska
Predsjednik gospodin Ivo Josipović
Pantovčak 241
10000 Zagreb

Vlada Republike Hrvatske
Predsjednica gospođa Jadranka Kosor
Trg svetog Marka 2

Sigurnosno-obavještajna agencija
Ravnatelj Josip Buljević
Savska cesta 39/1

Ministarstvo unutarnjih poslova
Ministar Tomislav Karamarko
Ulica grada Vukovara 33

U Zagrebu, 30. rujna 2011. godine.

PRITUŽBA
TEMELJEM ČLANKA 46. USTAVA REPUBLIKE HRVATSKE

13. srpnja 2011. godine uputio sam Vam pritužbu temeljem članka 46. Ustava Republike Hrvatske na postupanje institucija koje bi trebale štiti interese Republike Hrvatske i zahtjevao uvid u spis Općinskog državnog odvjetništva K-DO-2524/10.

Ponavljam zahtjev da:
1. Da mi se omogući uvid u spis K-DO-2524/10.

Zahtjev proširujem na zahtjev:
2. Da mi se omogući preslikavanje spisa K-DO-2524/10.

Također ponavljam zahtjev od 2.svibnja 2011. godine, ponovljen 3. lipnja 2011. godine:

3. Da mi se dostavi rješenje predmeta ODO Osijek temeljem kojega je 25. siječnja 2011.godine VIII. Policijska postaja na Krugama vršila izvide, uzela od mene iskaz povodom mog teksta objavljenog 21. srpnja 2010. godine na portalu Pollitika.com pod naslovom „ Ivo Josipović, Mudrinić, HUP, Varšavska, spletkaroši i prevaranti“ te zahtjevala da im predam računalo uz obrazloženje da na računalu imam još takvih sadržaja.

Obrazloženje:

U svojoj pritužbi od 3.lipnja 2011. izjavio sam da dijelim mišljenje Transparency Internationala objavljene 19. travnja 2011. u Bruxellesu, da postoji selektivnost istražiteljskih i tužiteljskih postupaka, odnosno da postoji politička pristranost policije i ureda tužitelja kad su u pitanju kazneni postupci protiv kriminala počinjenog u telekomunikacijskom sektoru.

Kao indikator kako je Državno odvjetništvo podleglo protuustavnom utjecaju, javnost sam upoznao s kaznenim predmetom koji se vodi kod ODO Zagreb pod brojem KDO-2524/10.

Pod brojem KDO-2524/10 formiran je predmet protiv člana uprave Hrvatskih Telekomunikacija (u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma AG) Božidara Poldrugača zbog sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja, članak 286. stavak 1 i 2. Kaznenog zakona, na način da je lažno prijavio prebivalište u mjestu s manjim prirezom.

Predmet KDO-2524/10 koristim kao indikator upravo zbog činjenice da se zbog istovrsnog kaznenog djela vodi kazneni postupak protiv Tomislava Dragičevića (INA d.d.).

Javnosti je poznato da se protiv gospodina Dragičevića nisu pokretali kazneni postupci dok je obnašatelj dužnosti predsjednika RH bio Stjepan Mesić.

A1.

28. rujna 2011. godine dobio sam preporučeno s povratnicom obavjest Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, broj KR-DO-481/11 od 23. rujna 2011. godine koju potpisuje zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor.

Na moj zahtjev od 13. srpnja 2011. da mi se omogući uvid u spis ODO Zagreb K-DO-2524/10, u navedenoj obavjesti je odgovoreno doslovno slijedeće:

“U vezi vaših pritužba na rad Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu broj:K-DO-2524/10, ovime Vas obavještavamo da smo pribavili navedeni spis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te izvršili uvid u isti“.

A2.

Iz sintakse odnosno semantike, značenje izraženo u jeziku mog zahtjeva „da mi se omogući uvid u spis“ potpuno se smisleno razlikuje od sadržaja odgovora u navedenoj obavjesti.

Odnosno neupitno je da sam zahtjevom od 13. srpnja 2011. godine zahtjevao da se uvid u spis ODO Zagreb K-DO-2524/10 omogući upravo meni a ne nekom drugom.

A3.

Zakon o kaznenom postupku omogućava svakome, nakon što se donese rješenje, uvid i preslikavanje spisa.

Očito je, da je svrha te mogućnosti uspostava kontrolnog mehanizma na postupanje DORH-a, a da bi se DORH sačuvao od pristranosti, selektivnosti ili još gore, od iduće faze kad postupci postaju montirani i farsa.

Jasno je, da se selektivnost, pristranost, korupcija i ostale nepravilnosti pojavljuju tamo gdje se isključuje javnost.

Dakle nema nikakve dvojbe oko toga koja je svrha Zakonske mogućnosti građanina da izvrši uvid u spis.

A4.

Nema nikakve sumnje da je sve navedeno pod A2. i A3. sastavni dio spoznaje koju ima zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor.

Odnosno uvjeren sam da se, sastavljajući obavjest kao odgovor na moju pritužbu i zahtjev, zamjenica županijske državne odvjetnice gospđa Marija Jambor, svjesno rugala zdravom razumu.

Takvim postupkom zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor doprinjela je nepovjerenju javnosti u rad DORH-a te dodatno učvrstila moje osobne sumnje koje javno objavljujem, da je DORH u postupcima protiv kriminala u telekomunikacijskom sektoru pristran i selektivan.

A5.

Neće me impresionirati niti zaplašiti činjenica da unutar DORH-a ima još činovnika koji će potpisati još jednu ovakvu besmislicu u cilju da mi se onemogući razuman zahtjev.

To je posve logično. Jer da takvih činovnika nema još, nebi bilo niti moguće da opća pljačka javnih dobara u suverenoj i međunarodno priznatoj državi dosegne tolike razmjere uz poštene i savjesne građane koju su na vrijeme tu pljačku prijavili.

Jasno je da je unutar DORH-a morao biti dovoljan broj strateški raspoređenih, međusobno povezanih činovnika, da bi se ta pljačka uopće mogla dogoditi.

Kao što je očigledno i da je sada jako teško selektivno i kirurški precizno odrezati samo jedan krak hobotnice i samo njega procesuirati. Ali ta vratolomija i nije u opisu dužnosti koje DORH mora provoditi.

A6.

Jasno je da je DORH samo dio vlasti i da ne odstupa bitno od civilizacijskih normi koje su prihvatili ostali segmenti društva.

Zato sam u pritužbama od 22. veljače 2010. godine te 2. svibnja , 3. lipnja i 13. srpnja 2011. godine upozoravao i navodio političke poruke koje mogu utjecati na neovisnost pravosuđa te sam iz istog razloga pritužbe dostavljao i na gore navedene adrese.

Vlast jest ogledalo društva u cjelini. Međutim ako postoje dijelovi društva i u njima pojedinci koji znaju primjeniti vlasti očito nametnuta civilizacijska dostignuća, kod nas često nazivana kao europska pravna stečevina, onda bi i u strukturama vlasti moralo doći do pozitivnog odziva na takva nastojanja pojedinaca.

Iskreno, očekivao malo više takta od DORH-a nakon što je 5. rujna 2011. godine bivši austrijski premijer Wolfgang Schuessel odustao od svog zastupničkog mandata zbog optužbi da je umješan u korupcijske skandale povezane s telekomunikacijskim operaterom Telekom Austrija budući da se želi rasvijetli zašto su nekim ličnostima bliskim vladi, koju su fomirali konzervativci i krajnja desnica između 2000. i 2007., isplaćivane velike sume novca bez pravdanja.

Znamo da je Telekom Austrija u razdoblju od 1998. do 2008. godine dobio koncesije u 6 država regije: Hrvatska (1998), Bugarska (2005), Bjelorusija (2007), Makedonija (2007), Srbija (2008), a tu je i uvijek famozni Liechtenstein!

Kao i kod Hypo, prvi posao Telekom Austrije izvan granica je bio u Hrvastkoj gdje je koncesiju kao član vijeća za telekomunikacije dodijelio Ivić Pašalić. Pa sve do Lukašenka poslijednjeg evropskog diktatora.

Teško je zamisliti, kad već nisu u Austriji, da su ti poslovi, na navišoj državnoj razini, u ovih 6 država regije mogli proći bez mita i korupcije.

Glavnog operativca i dugogodišnjeg direktora Telekoma Austrije, Borisa Nemšića, u povodu dana neovisnosti 2010. godine, Predsjednik Ivo Josipović odlikovao je za posebne zasluge u gospodarstvu.

Uzevši u obzir sve navedeno u točkama od A1. do A6. neosporno je da je moj zahtjev opravdan, jednako kao što uopće nije sporno da ga iz istih tih razloga moram više puta ponoviti.

S poštovanjem,

Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike


registracija
29/4/09

florenz, 18.11.11. 11:27

Građanima je sasvim jasno da je "borba protiv korupcije" samo pasravan HDZ-a da se umili građanima pred izbore, da svoju rabotu nastave i dalje. Koliko je prevaranata i zlouporabljene političke ili ekonomske moći vratilo ukradeno? A što je sa nastavkom korupcije i sukoba interesa? Srećom i EU je svjestan ove "igre" HDZ-a, Vlade i premijerke koja se bahato hvali "antikorupcijom" koju je pokrenula, aki ni jednom nije rekla da je to učinjeno na zahtjev EU. Sve zasluge hoće samo za sebe, a prezaduživanje Hrvatske još uvijek negira, kao što je negirala i dolazeću krizu ekonomije. Još ima i obraza tražiti novi mandat?!?


registracija
30/11/10

jato, 18.11.11. 13:52

http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-farage-u-europarlamentu-propisno-izvrijedjao-barrosa-rehna-rompuya-i-citavu-njemacku/583579.aspx


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika