19.11.2011. / 09:25

Autor: Hina

Obljetnica pada Vukovara obilježena i u Beogradu

Nekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruga "Žene u crnom" i "Art klinika" okupilo se u petak navečer u središtu Beograda kako bi obilježilo 20. obljetnicu pada Vukovara, podsjećajući na zločine što su se ondje dogodili i tražeći od srbijanskih vlasti otkrivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELLFoto: Marko Mrkonjić/PIXSELLNekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruga "Žene u crnom" i "Art klinika" okupilo se u petak navečer u središtu Beograda kako bi obilježilo 20. obljetnicu pada Vukovara, podsjećajući na zločine što su se ondje dogodili i tražeći od srbijanskih vlasti otkrivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru.

Sudionici su okupljanje opisali kao "mirovnu akciju, u crnini i šutnji" u povodu 20 godina od pada Vukovara, a nosili su transparente s natpisima "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", "Solidarnost" i "Odgovornost".

Okupljene, koji su od srbijanskih vlasti zatražili utvrđivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru, tijekom skupa je osiguravalo nekoliko desetina policajaca.

Udruga "Žene u crnom" priopćenjem je podsjetila srbijansku javnost i predstavnike državnih institucija da proces suočavanja s prošlošću mora počivati na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjanju obveza što proizlaze iz odgovornosti.

Od nadležnih srbijanskih državnih institucija udruga traži da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za agresiju na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, punu istinu o nestalima otvaranjem vojnih arhiva i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, kao i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Srijemskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Također se traži da se uvaži zahtjev "Žena u crnom" i "Art klinike", koji je, kako se navodi, potpisalo više od 30 udruga civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima te da se podupru drugi vidovi simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima.

Udruge traže i da budu preispitana stajališta o ratovima devedesetih godina 20. stoljeća i o odgovornosti Srbije u njima, te dodaju kako istina o tim zbivanjima mora postati dio službenog obrazovnog sustava "i neporeciva povijesna istina u cilju promjene moralnog poretka, vrijednosnog sustava i kulturnih obrazaca".

"Žene u crnom" i "Art klinika" najavili su da će u subotu, zajedno s članovima obitelji žrtava i građanima Vukovara nazočiti obilježavanju obljetnice zločina.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 19.11.11. 12:30

Njčešće se spominje kako Srbi i Srbija nisu dovoljno informirani oko događaja kako u Vukovaru tako i u cijeloj Hrvatskoj.Ili čak u BiH kao i na Kosovu.To jednostavno nije točno.Srbi svi sve znaju.Do detalja.Što se ponašaju kao nojevi te glave guraju u pijesak,nemože opravdati ni oprati ni zločine ni sramotu koja je na cijeloj Srbiji i Srbima.Na sve to ide i debela zasluga njihove službene politike koja računa na protok vremena i zaborav.Također je bitna i činjenica zamjena teza tko je koga ugrožavao i napadao.Kako god bilo.nikada nijedan metak ni granata nije eksplodiralo u Srbiji sa strane Hrvatske niti je ijedan grad razaran.To sve govori.I ma šta god da pišu,objašnjavaju ili izvrću,Srbi su ti koji su sramota ovih prostora i njihove generacije će zauvjek nositi pečat zločina na svojim leđima.Ma gdje bili u svijetu,za njihovim nacionalnim pripadnicima uvijek će se upirati prstom sa napomenom kako su pripadnici nevjerovatno brutalnog i krvoločnog naroda.Zbog nedostatka obraza,oni to neće doživljavati na taj način i to je njihovo glavno obilježje.Čisti primitivizam i povjesna zabluda.


registracija
10/7/09

Anemona, 19.11.11. 13:18

fluid

Svaka Vasa rijec na mjestu je - teska i istinita.
Srbija bi morala preuzeti odgovornost za ratna stradanja,to je neophodno koliko zbog nas koji smo zrtve,toliko i zbog pripadnika medju Srbima,koji se,znamo,ima ih, srame za svo zlo ucinjeno i Hrvatima i Bosnjacima i Albancima i u - njihovo ime.


registracija
2/1/11

prohujalo, 23.11.11. 06:53

fluid potpisujem samo nadodajem istu odgovornost snosi i nasa rukovodeca garnitura.......ista stvar samo drugo pakovanje...zar ne?????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika