Objavljeno u Nacionalu br. 388, 2003-04-22

Autor: Igor Saračević

Video/DVD

Otac i maloljetni sin na putu osvete mafijašima

Gangsterska drama 'Put do uništenja' britanskog redatelja Sama Mendesa umnogome je suptilniji i snažniji film od njegova prvijenca, Oscarom nagrađenog 'Vrtloga života'

Mendesov "Put do uništenja" u američkim je kinima postigao odličan uspjehMendesov "Put do uništenja" u američkim je kinima postigao odličan uspjehVIDEO-RECENZIJA: ‘PUT DO UNIŠTENJA’

Britanski redatelj Sam Mendes postigao je golem uspjeh sa svojim kino-prvijencem, “Vrtlogom života” (odnosno “Američkom ljepotom”), ambicioznom satiričkom dramom o životu američke srednje klase, pa je mnoge razočaralo kada je za svoj drugi film odabrao priču iz gangsterskog miljea, smještenu u doba prohibicije i ekonomske depresije u SAD. Mendesov “Put do uništenja” u američkim je kinima, doduše, postigao odličan uspjeh, ali ocjene i gledatelja i kritičara zapravo su bile dosta suzdržane; u većini ostalih zemalja – pa tako i u nas – njegova je gledanost bila ispod očekivanja. Ipak, može se pretpostaviti da će na videu i DVD-u biti daleko gledaniji, što bi svakako bilo i zasluženo, jer riječ je o odličnom djelu koje je po mnogo čemu superiornije redateljevu prvijencu.
Priča filma odvija se 1931. na američkom Srednjem zapadu, Michael Sullivan (Tom Hanks) odana je “desna ruka” gangsterskog bossa Johna Rooneyja (Paul Newman), neslužbenog vladara grada Rock Islanda, povezanog s čikaškom bandom Ala Caponea. Jedne večeri, Michael i Rooneyjev sin Connor (Daniel Craig) odlaze na zadatak “uvjeravanja” jednog gangstera iz Rooneyjeve organizacije, koji se pretvara u krvavi obračun u kojem Michael pobije desetak ljudi – pred očima svoga sina Michaela mlađeg (Tyler Hoechlin), koji je potajno pratio oca kako bi otkrio kakav je to, zapravo, tajanstveni posao kojim se on bavi i o kojem kod kuće nikad ne priča. Šokirani dječak tada se otkrije, što zabrine Connora, no Michael ga uvjeri da njegov sin neće nikome reći ni riječ o onom što je vidio. Nepovjerljivi Connor bez savjetovanja s ocem ipak odluči odstraniti neželjenog svjedoka i odlazi u Michaelovu kuću gdje, međutim, ubije Michaelova mlađeg sina Petera te suprugu. Michael sa starijim sinom bježi iz grada, zavjetujući se na osvetu Rooneyjevima.
Mendes i scenarist David Self kroz žanrovski okvir fino su proželi središnju temu priče, razmatranje odnosa očeva i sinova, minuciozno ispreplevši veze među protagonistima. Michael otac oduvijek je pokazivao više nježnosti prema mlađem sinu nego prema Michaelu, držeći distancu od starijeg sina zato što je jako nalik na njega, pa ga je na taj način htio zaštititi da ne pođe njegovim stopama. John Rooney se, pak, odavno razočarao u Connora, i tokom godina razvio je jače očinske osjećaje prema Michaelu, otvoreno pokazujući kako mu znači više od biološkog sina.
Nijansiranje tih veza znatno je suptilnije nego u Mendesovoj “Američkoj ljepoti”, a dodatnu sugestivnost “Putu do uništenja” daje fotografija pokojnog Conrada L. Halla, s doista maestralnim orkestriranjem odnosa svjetla i sjene kojim se iznimno profinjeno naglašava dramska težina zbivanja. Odlični glumački nastupi zaokružuju dojam o “Putu do uništenja” kao jednom od vrhunaca prošlogodišnje hollywoodske produkcije.
Hallova widescreen fotografija sjajno izgleda na DVD-u, a zvuk je vrlo dobar. Razina priloga je solidna: najzanimljiviji je Mendesov audio komentar, a vrijedi pogledati i 11 izbačenih scena.

PUT DO UNIŠTENJA
(Continental Film)

Road to Perdition, am. krim. drama, 2002.
R: Sam Mendes
GL: Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law, Tyler Hoechlin, Stanley Tucci, Jennifer Jason Leigh

FILM: četiri točkice
DVD: tri točkice

Slučajni milijunaš
Blitz

Pošto mu je komercijalni krah ‘Vražjeg Nickyja’ uzdrmao status jedne od najvećih američkih filmskih zvijezda današnjice, Adam Sandler ponovno je pridobio tamošnju publiku s ovom tanašnom modernizacijom hollywoodskog klasika Franka Capre ‘Gospodin Deeds ide u grad’ iz 1936. godine u kojem je naslovnu ulogu tumačio Gary Cooper. Usporedbe s originalom potpuno su nepotrebne, jer je nova verzija u svemu izrazito inferiorna; za Sandlerove standarde ‘Slučajni milijunaš’ podnošljiviji je od ‘Nickyja’ i ‘Tate od formata’, ali po duhovitosti zaostaje za njegovim vrhuncima, ‘Golfbrejkerom’ i ‘Vodonošom’.
DVD-izdanje bogato je prilozima, među kojima se ističe 18-minutni featurette s izlaganjem razlika između stare i nove verzije. (I.S.)

Mr. Deeds, am. komedija, 2002.
R: Steven Brill GL: Adam Sandler, Winona Ryder, John Turturro

FILM: dvije točkice
DVD: četiri točkice

Zabranjene fotografije
Continental Film

Triler Marka Romaneka, specijalista za video spotove, iznenađujuće je solidno prošao u američkim kinima: očito se isplatila kalkulacija da se Robina Williamsa angažira za ulogu koja će biti sušta suprotnost sentimentalnim likovima Sveamerikanaca kojima se glumac proslavio. Williams, naime, igra osamljenog fotolaboranta u supermarketu koji se i pretjerano veže za obitelj čije fotografije razvija: kad pokuša ‘popraviti’ njihove odnose, posla će imati i policija. Početna dramska postavka kao da je posuđena iz ‘Crvenog zmaja’ Thomasa Harrisa, ali je ishod ovdje manje krvav – ali i prilično razočaravajući.
Film se na DVD-u isplati pogledati zbog sjajne fotografije Jeffa Cronenwetha, no domaće izdanje – za razliku od stranog – nema priloga. (N.P.)

VHS/DVD
One Hour Photo, am. triler, 2002.
R: Mark Romanek GL: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Eriq La Salle

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Hurlyburly
Blitz

Očito je zašto je ekranizacija poznatog kazališnog komada Davida Rabea ‘Metež’ okasnila na naše filmsko tržište pola desetljeća: unatoč blistavoj glumačkoj postavi (Sean Penn je čak dobio kup Volpi u Veneciji za izvrsnu interpretaciju), film se ne gleda baš lako jer je u pitanju brbljava drama u kojoj su zbivanja locirana uglavnom u jednom prostoru. Rabeovi su junaci hollywoodski prodavači magle koji nedostatak životnog prizemljenja i suvislih ciljeva nadoknađuju kokainom, alkoholom i seksom, što ih čini još rastrojenijima. Dijalozi i situacije bit će intrigantni zahtjevnoj publici, međutim, šteta je što se priča samo poigrava oštrim dramskim rubovima, ali ih ne prekoračuje.
Na DVD-u domaće izrade nema ničeg drugog osim filma. (N.P.)

VHS/DVD
Hurlyburly, am. art drama, 1998.
R: Anthony Drazan GL: Sean Penn, Kevin Spacey, Robin Wright Penn, Chazz Palminteri, Meg Ryan

FILM: dvije točkice
DVD: jedna točkica

Planet tame
Blitz

Vin Diesel proslavio se ulogom robijaša Riddicka u SF hororu Davida Twohyja koji je stekao kultni status (za 2004. je najavljen nastavak). Produkcijska ograničenja posvuda su zamjetna (pa i u izboru glumaca), no film ih je nadahnuto nadišao, usredotočivši radnju na pusti planet čiji su jedini žitelji leteća čudovišta s krilima oštrim poput noževa.
DVD domaće izrade isplati se nabaviti, jer je slika vrlo dobra (sve se vidi, iako se zadnja trećina odigrava noću po kiši), a zvuk bogat surround efektima (jedini prigovor – strano izdanje ima i DTS). U dodacima su dva audio komentara, a u oba sudjeluje Twohy. Drugi s producentom Tomom Engelmanom i majstorom specijalnih efekata Peterom Chiangom je zanimljiviji od onoga s Dieselom. (N.P.)

DVD
Pitch Black , am. SF horor, 2000.
R: David Twohy GL: Vin Diesel, Radha Mitchell, Cole Hauser

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika