19.11.2011. / 09:37

Autor: Hina

FDA povlači Avastin iz liječenja raka dojke

Američka uprava za hranu i lijekove povukla je odobrenje za upotrebu lijeka Avastina za liječenje karcinoma dojke, objavili su u petak američki mediji.

Avastin se više neće koristiti za liječenje raka dojke u SAD-uAvastin se više neće koristiti za liječenje raka dojke u SAD-uAmerička uprava za hranu i lijekove povukla je odobrenje za upotrebu lijeka Avastina za liječenje karcinoma dojke, objavili su u petak američki mediji.

Voditeljica FDA Margaret A. Hamburg rekla je kako taj lijek ne pomaže oboljelima od karcinoma dojke da duže žive niti kontrolira njihov tumor, ali izlaže ih potencijalno opasnim nuspojavama poput veoma visokoga krvnog tlaka i krvarenja.

"Bila je to teška odluka", rekla je Hamburg. FDA "shvaća kako je teško bolesnicima i njihovim obiteljima nositi se s metastatskim karcinomom dojke te kolika je potreba za djelotvornijim lijekovima. Ali bolesnici moraju moći vjerovati da su lijekovi koje uzimaju i sigurni i djelotvorni".

"Na temelju proučavanja raspoloživih studija", nastavlja Hamburg, "jasno je da žene koje uzimaju Avastin za metastazirani karcinom dojke riskiraju nuspojave koje im mogu ugroziti život, a bez dokaza da će im upotreba Avastina donijeti korist, i to tako da će usporiti rast tumora, što bi opravdalo taj rizik. A nema ni dokaza da će im upotreba Avastina pomoći da žive duže ili da će im unaprijediti kvalitetu života", zaključuje voditeljica FDA.

Avastin ostaje na tržištu kao lijek za druge oblike karcinoma, pa ga liječnici mogu koristiti. No neki bi ga osiguravatelji mogli prestati plaćati pa bi postao nedostupan mnogim ženama jer je skup.

Američki Medicare najavio je da će ga nastaviti pokrivati.

Vezane vijesti

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Dodavanje ultrazvuka mamografiji svake godine za žene s povećanim rizikom razvoja raka dojke pomaže otkrivanju toga tumora u ranijim fazama bolesti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika