19.11.2011. / 11:59

 

Uhićena na Occupy Wall Streetu

Reporterka Julie Walker pokupljena je u raciji NYPD-ja na park Zuccotti

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDa ću biti uhićena tijekom izvještavanja s Occupy Wall Streeta u New Yorku bila mi je zadnja stvar na pameti kada sam u rane jutarnje sate u utorak spakirala svoju radijsku opremu i utrpala laptop u ruksak, ali upravo mi se to dogodilo. Ispostavlja se da sam bila jedna od nekolicine izvjestitelja uhićenih dok su izvještavali o policijskom čišćenju Occupy Wall Streeta koje se dogodilo toga dana.

Moje je iskustvo bilo slično svemu što sam ikada čula o uhićenjima. Plastične lisice bile su tako tijesne da su mi presjekle cirkulaciju u šakama i ostavile mi posjekotine i ogrebotine na zglavcima. Šetnja do malenog, pretrpanog i zagušljivog policijskog kombija činila se vrlo dugom.

Ljudi su me putem slikali mobitelima i slali tweetove: "uhićena novinarka". Znali su da sam novinarka po press akreditaciji koju mi je izdao New York Police Department, a koja mi je upadljivo visjela o vratu. U stvari, upravo se tamo nalazila kada me policija zaustavila dok sam hodala po Broadwayu u pravcu sjevera, nekoliko blokova od parka Zuccotti. Snimala sam zvukove na ulici s radijskom opremom i mikrofonom u jednoj ruci, mobitelom u drugoj i ruksakom na leđima.

Taj sam izgled odavno usavršila zahvaljujući godinama pokrivanja vijesti iz New Yorka, uključujući reportaže o različitim aspektima Occupy Wall Streeta u posljednja dva mjeseca. Tijekom tog vremena, izvještavala sam ne samo o poruci protiv pohlepe za koju su prosvjednici tvrdili da je žele prenijeti, već i o svemu ostalome: od crnačke prisutnosti (uključujući posjete Russella Simmonsa i Kanyea Westa), preko problema s drogom i seksualnim napadima u parku Zuccotti te pritužbi susjeda zbog buke i vandalizma od strane prosvjednika, do marševa i okupljanja koji su doveli do mnoštva uhićenja.

Sada sam i ja bila jedan od tih uhićenika, sjedeći u zatvorskoj ćeliji kaznenog suda i promatrajući nizanje bezbrojnih prosvjednika različitih doba i rasa. (Policija je izjavila da je bilo oko 200 uhićenika.) Mnogi su rekli da su ih pokupili kada su zanemarili policijske zapovijedi da napuste park.

Do akcije je došlo nakon što su gradski dužnosnici izrazili zabrinutost oko tamošnjih zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta. Prosvjednicima su izdana pismena upozorenja da će park biti počišćen i da će se moći vratiti bez šatora i druge opreme za kampiranje. Neki su rekli da nisu čuli nikakve zapovijedi da odu; drugi su tvrdili da jesu, ali su se odlučili ukopati. Neki su pak uhićeni blokovima daleko od parka.

Uobičajena optužba bila je neovlašten ulaz ili narušavanje javnog reda i mira. U mom slučaju, ovo potonje. Izdana mi je potvrda o obvezi pojavljivanja pred sudom na kasniji datum. U međuvremenu, prosvjednici su najavili da planiraju nastaviti s okupacijom parka Zuccotti. U utorak popodne, sudac u New Yorku presudio je da se prosvjednici mogu zaputiti natrag sa šatorima pa su to i pokušali učiniti, samo da bi otkrili da ih policija ne pušta unutra. Kasnije istoga dana, drugi je sudac pobio odluku nižega suda dopustivši prosvjednicima povratak u park, samo bez opreme za kampiranje.

Julie Walker, slobodna novinarka u New Yorku, pokrivala je razne aspekte pokreta Occupy Wall Street od njegova početka.

Prevela: Diana Robaš

Vezane vijesti

Spitzer: Kako stati na kraj korporativnoj Americi

Spitzer: Kako stati na kraj korporativnoj Americi

Dok se primiče kraj godine, američka politika još zapinje u glibu desničarskog programa. Predstavnički dom, barem zasad, odbija proširiti smanjenje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika