19.11.2011. / 14:16

Autor: Hina

U pretkampanji potrošeno oko 5,5, a prvog dana 2,5 milijuna kuna

GONG i Transparency International Hrvatske (TIH) objavili su danas da su stranke u pretkampanji na oglašavanje u tiskovnim medijima i plakatima potrošile oko 5,5 milijuna kuna, a prvog dana kampanje na oglašavanje u svim medijima potrošile su oko 2,5 milijuna kuna.

Izbori će biti skup sportIzbori će biti skup sportGONG i Transparency International Hrvatske (TIH) objavili su danas da su stranke u pretkampanji na oglašavanje u tiskovnim medijima i plakatima potrošile oko 5,5 milijuna kuna, a prvog dana kampanje na oglašavanje u svim medijima potrošile su oko 2,5 milijuna kuna.

Prema okvirnoj analizi troškova koju je za TIH i GONG načinila agencija Promocija plus HDZ je u pretkampanji, od 17. listopada do 16. studenog, na oglašavanje utrošio 2.024.799 kuna, a slijedi ga Kukuriku koalicija s utrošenih 1.832.000 kuna, dok su ostale stranke na oglašavanje izdvojili manje od pola milijuna kuna. Prvog dana kampanje, 17. studenoga, HDZ je na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna, Kukuriku koalicija 801.420 kuna, a slijede HSS s 60.469 kuna, HSLS s 5.500 kuna te drugi, rečeno je na konferenciji za novinare GONG-a i TIH-a.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić kazao je da će po završetku izborne kampanje usporediti rezultate sa službenim izvješćima stranaka.

GONG i TIH su ujedno pozvali političke stranke, nositelje lista i kandidate da u službenoj izbornoj promidžbi poštuju sve odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti i predizbornih kampanja.

U tom smislu, kazao je Zelić, trebali bi voditi računa da do 26. studenoga dostave Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) preliminarna financijska izvješća o primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe, a do 28. studenog ih objave na svojim internetskim stranicama. Također bi konačna izvješća trebali objaviti u roku od 15 dana od objave službenih rezultata, a u roku od 30 dana od izbora i financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe s podacima o ostvarenim prihodima, izvorima financiranja te o izvršenim troškovima.

GONG i TIH podsjećaju da izvješća moraju biti detaljna, posebno sadržavati iznose i vrstu troškova oglašavanja i trajanje oglašavanja. Potrebno je, smatraju, objaviti kao donaciju i iznos ostvarenog popusta za medijsko oglašavanje izborne promidžbe - popust po vrsti medija ili oglašavanja i trajanju oglašavanja.

Bez transparentnog financiranja predizbornih kampanja nema transparentnog izbornog procesa i poštenog osvajanja vlasti, što su pokazali slučajevi na parlamentarnim izborima 2007., poručili su predstavnici GONG-a i TIH-a.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
13/9/08

annex, 19.11.11. 22:15

NE KUPUJE VEČERNJI LIST. NJIHOV PORTAL BRIŠE SVE KOMENTARE KOJI NE VELIČAJU LIK I DIJELO JADRANKE KOSOR. NJIHOV ADMINISTRATOR JE HDZ-OV I MOGUĆE KARAMARKOV ČOVJEK I VALJDA VAM JE JASNO ŠTO SAM MISLIO REĆI. MENE SU OBRISALI IAKO NISAM NIKOGA VRIJEĐAO, NISAM PSOVAO, NISAM NI NA KOJI NAČIN OGRIJEŠIO SE O PRAVILA KOMENTIRANJA, NO NISAM BIO NAKLON HDZ-U I JADRANKI KOSOR. DAPAČE, PUSTIO SAM PJESMU, KOJA JE POLITIČKA RIMA I KAO TAKVA VALJDA NIJE TERORISTIČKI AKT, VEĆ LITERARNO DIJELO, NO NIJE HIMNA HDZ-A. I DA, NISAM JEDINI I TO JE PRAKSA VEČERNJEG.HR. TAKAV IM JE I TISKANI DIO, PA PREPORUČAM, NE KUPUJTE VEČERNJI LIST I BOJKOTIRAJTE VEČERNJI.HR DOK NE DAJU SLOBODU GOVORA. DA SLOBODU GOVORA, A NE SLOBODU HDZ-A.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika