19.11.2011. / 18:03

Autor: Hina

EU poziva Libiju na suradnju s ICC-om

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u subotu je pozvala libijske vlasti na punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) nakon uhićenja Saifa al-Islama, sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Catherine AshtonCatherine AshtonVisoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u subotu je pozvala libijske vlasti na punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) nakon uhićenja Saifa al-Islama, sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Ashton je ocijenila da libijske vlasti moraju poduzeti sve da Saif al-Islam bude predan sudu uz poštivanje procesa i u punoj suradnji s ICC-om koji istražuje zločine protiv čovječnosti.

Ashton je u priopćenju ocijenila da je Saif al-Islam Gadafi imao ključnu ulogu u bivšem režimu i da je njegovo uhićenje jako važno.

Libija je počela proces demokratske tranzicije nakon bolnog i krvavog sukoba kojim je okončana 42-godišnja Gadafijeva diktatura. Za nacionalno pomirenje je važno da odgovorni za kršenje ljudskih prava prije i tijekom nedavnog sukoba budu predani pravosuđu, naglasila je Ahston.

Libijski ministar informiranja Mahmud Šamam izjavio je tijekom popodneva da će Saifu al-Islamu biti suđeno u Libiji, po libijskim zakonima. Na to je odmah reagiralo tužiteljstvo ICC-a, koje ga traži zbog zločina protiv čovječnosti, i isključilo takvu mogućnost. "Libijske vlasti imaju obavezu surađivati s našim sudom", kazao je glasnogovornik ICC-a.

NATO je priopćio da ima povjerenja da će nove libijske vlasti u suradnji s ICC-om osigurati pravdu za Saifa al-Islama Gadafija.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika