19.11.2011. / 20:25

Autor: Hina

EU i NATO pozdravljaju uhićenje Gadafijeva sina

Europska unija i NATO pozdravljaju u subotu uhićenje i traže pravedno suđenje za Saifa al-Islama Gadafija, sina ubijenog libijskoga vođe Moamera, a libijska prijelazna vlada najavljuje da će mu suditi u zemlji te da mu prijeti smrtna kazna, javljaju mediji.

Saif al-Islam GadafiSaif al-Islam GadafiEuropska unija i NATO pozdravljaju u subotu uhićenje i traže pravedno suđenje za Saifa al-Islama Gadafija, sina ubijenog libijskoga vođe Moamera, a libijska prijelazna vlada najavljuje da će mu suditi u zemlji te da mu prijeti smrtna kazna, javljaju mediji.

Catherine Ashton, čelnica EU-ove diplomacije pozvala je libijske vlasti na suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. "Libijske vlasti sad ga moraju predati... I u potpunosti surađivati s tim sudom", rekla je Ashton.

Mohamed al-Alagi, libijski prijelazni ministar pravosuđa kaže da je uhićeni Gadafi "poticao druge na ubojstva, zlupotrebljavao je javna sredstva, prijetio, poticao pa čak i sudjelovao u dovođenju plaćenika". "To je samo mali dio zločina koje će mu libijski državni odvjetnik staviti na teret". Na pitanje novinara Reutersa nose li takvi zločini i prijetnju smrtnom kaznom, odgovorio je s "Da".

Tužitelj ICC-a Luis Moreno Ocampo najavio je da idući tjedan ide u Libiju pregovarati s libijskom prijelaznom vladom NTC-om o tome gdje će se suditi sinu Moamera Gadafija. Rekao je kako nacionane vlade imaju pravo suditi svojim državljani a za ratne zločine, ali je izrazio zabrinutost u vezi s pravednošću eventualnoga suđenja kao i u vezi sa sadržajem optužnice.

Sam je uhićeni Gadafi u subotu opovrgnuo tvrdnje da je u bijegu bio u kontaktu s ICC-om. "Sve su to laži. Nisam bio s njima u kontaktu", rekao je Reutersovu novinaru u Zintanu.

Britanski premijer David Cameron reagirao je na vijest o uhićenju Saifa al-Islama Gadafija istaknuvši kako mu treba suditi u skladu s međunarodnim standardima. "To je velik uspjeh libijskoga naroda, a sad mora postati i uspjeh međunarodne pravde", kaže se u Cameronovu priopćenju. "Libijska nam je vlada i danas rekla kako će mu biti suđeno u skladu s međunarodnim standardima, i važno je da tako i bude".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika