20.11.2011. / 10:56

Autor: Hina

Otvorena birališta u Španjolskoj

Španjolski birači počeli su u nedjelju ujutro izlaziti na birališta na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje povratak na vlast konzervativne desnice predvođene čelnikom Narodne stranke Marianom Rajoyom.

Španjolci su izašli na biralištaŠpanjolci su izašli na biralištaŠpanjolski birači počeli su u nedjelju ujutro izlaziti na birališta na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje povratak na vlast konzervativne desnice predvođene čelnikom Narodne stranke Marianom Rajoyom.

Prema zadnjim anketama, desnica koju vodi predsjednik Narodne stranke Mariano Rajoy (56), trebala bi dobiti apsolutnu većinu na izborima za 350 zastupnika i 208 senatora. Pravo glasa ima 35 milijuna Španjolaca.

Socijalisti, koje vodi 60-godišnji Alfredo Perez Rubalcaba, vlast su preuzeli 2004. u doba rekordnog rasta na uzletu građevinskog i sektora nekretnina. Nisu se na vrijeme oduprijeli svjetskoj financijskoj krizi iz jeseni 2008., te je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero morao podnijeti ostavku.

Nezadovoljni vladom socijalista koja im je nametnula stroge mjere štednje, Španjolci neće izbjeći nova bolna rezanja kada Rajoy sastavi novu vladu. U četvrtak je već najavio da će rezati sve, osim mirovina

Rajoy je pod izuzetnim pritiskom i morat će raditi brzo da umiri ulagače i tržišta koja gube povjerenje. O tome svjedoči podatak da je Španjolska u četvrtak 10-godišnje obveznice plasirala plativši za njih najvišu kamatu od 1997., tek nešto ispod 7 posto, čime je troškove zaduživanja približila neodrživoj razini.

U 47-milijunskoj Španjolskoj se kao i drugdje postavlja pitanje hoće li strategija štednje ostaviti bilo kakvih izgleda za rast potreban kako bi mogla otplaćivati svoje dugove, piše agencija Reuters.

Španjolska nezaposlenost od 22 posto više nego dvostruko premašuje europski prosvjed, a među njima je 45 posto mladih. Gospodarstvo stagnira treći kvartal i očekuje se pad u recesiju krajem godine.

Osim dviju velikih stranaka, za parlament se natječe i dvadesetak regionalnih i nacionalnih stranaka no mnoge od njih bez ikakvih izgleda. Španjolski izborni sustav favorizira velike stranke i brojni su analitičari u kampanji zagovarali izmjenu navodeći da ovakav sustav ne odražava demokratske standarde.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a rezultati se očekuju još tijekom večeri.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika