20.11.2011. / 14:19

Autor: Deutsche Welle

Previše je lijepo da bi potrajalo

Njemački proizvođači automobila i dalje prkose krizi, a prodaja i dalje ide veoma dobro. Ali ipak, vijesti su previše dobre da bi potrajale - i to se već vidi na sajmu automobila u Guangzhou.

Kina nema problema sa prodajom automobilaKina nema problema sa prodajom automobilaIako mnogi zapadni potrošači poznaju tek sajmove u Frankfurtu, Parizu, Ženevi ili Detroitu, proizvođačima automobila je sajam u Pekingu ili pak Guangzhou (kineski grad poznatiji pod nazivom Kanton) i koji počinje ovog ponedjeljka sve važniji u njihovim poslovnim kalendarima. Ali uoči početka tog sajma, iz Kine stižu loše vijesti: "Porast broja osobnih vozila u Kini će ove godine biti još samo četiri posto", objavio je zamjenik glavnog tajnika kineske automobilske udruge CPA Cui Dongshu.

Stope rasta iz najluđih snova

Naravno, na Zapadu se još može samo sanjati o četiri posto više prodanih automobila, ali u Kini je to katastrofalna vijest. Porast prodaje osobnih vozila u toj zemlji je 2009. iznosila vrtoglavih 48%, a i prošle godine je prodano 32% automobila više nego u godini prije toga.

Razlozi su brojni: s jedne strane, naravno da nitko ne može očekivati da će takav vrtoglavi rast broja automobila u Kini potrajati i normalno je da dolazi do zasićenja. Povrh toga, ističu subvencije Kinezima da kupe vlastiti maleni automobil, a i u Kini je benzin postao skuplji, a krediti nepovoljniji. Na koncu, i čitavo gospodarstvo Kine je u drugoj polovici ove godine osjetilo značajno slabiji gospodarski rast.

Sve se to itekako tiče i njemačke proizvođače automobila: Volkswagen je planirao ove godine u Kini po prvi puta prodati više od dva milijuna vozila, a BMW je računao kako će mu Narodna Republika već slijedeće godine postati najvažnije tržište na čitavom svijetu. Za sada, njemački proizvođači javljaju samo o rekordima: i u trećem kvartalu 2011. Daimler i Porsche javljaju kako još nikad nisu prodali toliko vozila kao u tom razdoblju, Volkswagen javlja o rastu dobiti od gotovo 50%, a BMW ističe kako je taj kvartal bio najuspješniji u povijesti tog koncerna.

Najmanje su pogođeni - luksuzni automobili!

Utoliko se i u Njemačkoj spremaju na lošija vremena, makar ne vjeruju kako će biti baš tako loša. Naime, gotovo je apsurdno da je pad prodaje automobila u Kini najviše pogodio proizvođače malih i jeftinih vozila - drugim riječima, upravo proizvođače iz Kine! Tržište luksuznih vozila trpi određene gubitke, ali očito i u Kini još uvijek ima dovoljno imućnih koji žele skupo vozilo iz Njemačke.

Zapravo je i to nešto što poznavatelji tržišta motornih vozila ističu kao dugoročni uspjeh njemačkih proizvođača: još prije dvadesetak godina se Mercedes ili BMW morao žestoko boriti protiv konkurencije u segmentu luksuznih vozila iz drugih zemalja, ali jedan po jedan su ti konkurenti zapadali u ozbiljne nevolje. Tada je još imućni Kinez - ili Indijac, Brazilac ili Indonežanin, mogao razmišljati i o Volvu, Saabu, Jaguaru, Alfa Romeu ili američkom Cadillacu, ali danas su njemački proizvođači praktično ostali sami da se međusobno bore za imućne kupce.

Upravo zato jer su se Daimler, BMW, Porsche ili VW profilirale kao svjetske marke, automobilski stručnjaci procjenjuju kako se u 2012. ne mogu očekivati rekordi, ali niti neke veće poteškoće. Tako i Jürgen Meyer, analist kod SEB Asset Managmenta sažima: "Njemački proizvođači nisu ovisni o samo jednom tržištu. Prodaje se jednostavno tamo, gdje upravo svira muzika." A negdje će na svijetu muzika uvijek svirati - i kupovat će se luksuzni automobili.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika