21.11.2011. / 08:11

Autor: Deutsche Welle

Promjena vlade i u Španjolskoj

Španjolska je šesta zemlja nakon Irske, Portugala, Slovačke, Grčke i Italije, u kojoj je na izborima došlo do promjena. Konzervativna narodna stranka osvojila je apsolutnu većinu, a socijalisti doživjeli najteži poraz.

Mariano RajoyMariano RajoyPolitičke promjene i u Španjolskoj. Pripadnici konzervativne stranke Partido Popular, ostvarili su veliku pobjedu na parlamentarnim izborima, a njihov čelni političar i najvjerojatnije idući španjolski premijer u trećem pokušaju bio je bolji od kandidata socijalista. Mariano Rajoy dva puta je gubio na izborima od dosadašnjeg prenijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera. Ovog puta rezultati svih anketa prije izbora najavljivali su veliku pobjedu konzervativaca, što se i dogodilo.

„Spreman sam na ono što Španjolci žele. Mnogo godina bio sam politički aktivan i obavljao mnoge odgovorne dužnosti", poručio je Rajoy nakon izborne pobjede. Ovaj 56-godišnji političar, rođen na sjeverozapadu zemlje u Galiciji, nije poznat kao veliki govornik ili retoričar, pa mnogi smatraju da Španjolci nisu glasali za Rajoya već protiv socijalista koje velika većina građana na iberijskom poluotoku smatra odgovornima za krizu u zemlji. Kandidat socijalista Alfredo Perez-Rubalcaba ušao je izbore kao vođa španjolskih socijalista bez velikih izgleda da može bilo što promijeniti u prognozama poraza svoje stranke.

Od 350 mandata u parlamentu 187 je osvojila stranka Partido Popular što je gotovo 44 posto ili apsolutna većina, dok su socijalisti koji su u Španjolskoj vladali posljednjih sedam godina, izgubili gotovo trećinu svojih mandata i dobili na kraju jedva 110 mandata. Na ishod izbora znatno je utjecala gospodarska i financija kriza. Španjolska ima najveću stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji. Gotovo svaki peti Španjolac je bez posla. Gospodarstvo stagnira, a dužnička kriza dovela je zemlji na rub ponora.

Rajoy: „Ne očekujte čuda"

Premda je Rajoy najavio borbu protiv gospodarske krize „za sve Španjolce", od njega se ne mogu očekivati čuda. Novu vladu sada čekaju ne samo velika štednja na području mirovina, zdravstva i obrazovanja već pokretanje gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta. No već i prije početka novog mandata konzervativne vlade, u Španjolskoj postoje velike sumnje, može li dosadašnja oporba nešto promijeniti i ovladati problemima petog gospodarstva Europske unije.

Prve čestitke iz Bruxellesa

Prvi visoki dužnosnik Europske unije koji je čestitao Marianu Rajoyju na izbornoj pobjedi bio je predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Uz čestitke Buzek je Rajoyja opisao kao „iskusnog i kompetentnog političara" i kojem vjeruje da će „poduzeti sve napore kako bi u trenutnoj gospodarskoj situaciji Španjolsku vratio na put ekonomskog rasta".

Španjolska se nalazi na povjesnom raskrižju, naglasio je Buzek i ponudio pomoć i solidarnost španjolskim reformama te pokušajima smanjivanja nezaposlenosti kao i postizanja fiskalne stabilnosti, trajnog rasta i konkuretnosti na tržištu. „Ustrajnost i izdržljivost su od velike važnosti kako bi se dao jasan znak za stabilnosti na tržištima", poručio je Buzek te izrazio da se veseli uskoj suradnji s novom španjolskom vladom.

Španjolska će imati 17. konzervativnu vladu u EU

Druga čestitka stigla je iz redova najsnažnije političke skupine u Europskom parlamentu, skupine Europske pučke stranke, čiji je predsjednik Wilfried Martens pozdravio pobjedu Mariana Rajoya i njegove stranke. S novom španjolskom konzervativnom vladom ponovno su u Europskoj uniji u 17 zemalja članica na čelu konzervativne snage.

„Nakon osam godina katastrofalne socijalističke vladavine u Španjolskoj, Španjolci su dali svoje povjerenje u konzeravtivnu stranku Partido Popular", naglasio je Martens i dodao kako je uvjeren da će novi premijer Rajoy u kratkom roku provesti potrebne promjene i reforme koje su nužne kako bi Španjolska riješila svoje gospodarske, financijske i socijalne probleme, prije svega pitanje visoke stope nezaposlenosti. Martens je siguran da će Španjolska vrlo brzo ponovno igrati središnju ulogu europskom projektu.

Martens je na kraju najavio da se veseli na predstojećem prosinačkom summitu Europske pučke stranke, gdje će pozdraviti novog španjolskog premijera u svojstvu šefa 17. članice Unije u kojoj je stranka članica EPP-a sada na vlasti u Španjolskoj.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika