21.11.2011. / 10:54

Autor: Hina

Sukobi na trgu Tahrir ne jenjavaju ni treći dan

Sukobi egipatskih prosvjednika protiv vojne vlasti i redarstvenih snaga nastavljeni su u ponedjeljak ujutro na trgu Tahriru u Kairu, nakon sukoba u kojima je od subote poginulo petnaest ljudi.

Trg TahrirTrg TahrirSukobi egipatskih prosvjednika protiv vojne vlasti i redarstvenih snaga nastavljeni su u ponedjeljak ujutro na trgu Tahriru u Kairu, nakon sukoba u kojima je od subote poginulo petnaest ljudi.

Policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike na trgu i okolici koji su uzvraćali kamenjem, po snimkama koje je izravno prenosila javna televizija.

Petnaest osoba je poginulo u sukobima: trinaest u nedjelju u Kairu i dvije u noći na nedjelju, jedna u Kairu i druga u Aleksandriji.

Sukobi se događaju tjedan dana prije prvih parlamentarnih izbora zakazanih za 28. studenog, pošto je u veljači u narodnoj pobuni svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Prosvjednici traže odlazak vojske koja je preuzela vlast nakon Mubarakova pada. Slogani su napose bili upereni protiv maršala Huseina Tantavija, čelnika Vrhovnog vijeća oružanih snaga koji je zapravo čelni čovjek u zemlji.

Europska unija je oštro osudila nasilje u Egiptu, a Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku u priopćenju je izrazila žaljenje zbog žrtava, pozivajući na mir i suzdržanost.

"Iznimno sam zabrinuta zbog nereda i žestokih sukoba u Egiptu, posebno na trgu Tahriru ovog vikenda", istaknula je.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika