21.11.2011. / 12:12

Autor: Hina

Crkva upozorava na ugrožene vjerske slobode u SAD-u

Katolička crkva u Sjedinjenim Državama tvrdi da su u Americi ugrožene vjerske slobode, izvješćuje u ponedjeljak Glas Amerike (VoA).

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaKatolička crkva u Sjedinjenim Državama tvrdi da su u Americi ugrožene vjerske slobode, izvješćuje u ponedjeljak Glas Amerike (VoA).

Prema vrhu Katoličke crkve, krizna su žarišta zdravstveni sustav i lokalna vlast koja je u nizu saveznih država dopustila sklapanje istospolnih brakova, izvješćuje VoA iz Baltimora gdje je tijekom vikenda održan sastanak Biskupske konferencije SAD-a.

"Već izvjesno vrijeme, svjedoci smo zabrinjavajućeg trenda da je sve manjih vjerskih sloboda u SAD-u", izjavio je nakon sastanka biskup William Lori, koji je na čelu odbora Biskupske konferencije za slobodu vjere.

Taj je odbor osnovan nakon što je savezna vlada prestala sufinancirati neke katoličke humanitarne organizacije, zbog toga što Katolička crkva zabranjuje kontracepciju.

Biskup Lori smatra kako je ta odluka Washingtona dio širih napora da se ograniče prava vjernika.

"U zemlji i na pravnoj sceni očita je agresivna svjetovnost, koja želi ograničiti ili marginalizirati prava vjernika i njihovih organizacija", istakao je.

Katolički biskupi također smatraju da je vjera ugrožena i time što je u najmanje u šest američkih saveznih država legaliziran istospolni brak.

Katolička crkva sada lobira kako bi se spriječilo dijeljenje besplatnih sredstava za kontracepciju u okviru reforme zdravstva, koju je provela administracija predsjednika Baracka Obame.

Kritičari, među kojima je dosta katolika, tvrde da su zapravo problem biskupi. Jon O'Brien iz organizacije Katolici za slobodu izbora, nedavno je u američkom Kongresu izjavio da oko 98 posto Amerikanki katoličke vjere ne poštuje crkvenu zabranu protiv kontracepcije. Biskupska konferencija nije se složila s tom procjenom.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
7/7/11

gadovi, 21.11.11. 14:49

Pazi sad ovo "agresivna svjetovnost"
Za nepovjerovat koji su ovo kreteni od popova
Po defultu se mora funkcionirati i biti podložan njihovoj svetoj umišljenosti.

"Vjera ugrožena i time što je legaliziran istospolni brak"
Dakle, nisu pod kontolom raznih, "neagresivnih" kongregacija čime su ozbiljo narušena prava popova da uzurpiraju tuđu suvreneost nad samim sobom, svojim duhom i svojim tijelom.

"Vlada prestala sufinancirati neke katoličke humanitarne organizacije, zbog toga što Katolička crkva zabranjuje kontracepciju."

Zabraniti kontracepciju. U ime oca i sina i duha svetoga.
Pedofiliju bi još trebali promovirati. Valja također u ime oca i sina i duha svetoga.
I dati im dovoljno novca za njihove štetočinske i usrane mudrolije. Jer uzimati novac tuđi novac je za njih stvar njihove , valjda, religijske slobode.

Hitno logiku u bogoslovije a bogami i etiku. Jer ovima je samo nebo granica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika