21.11.2011. / 12:30

Autor: Nacional.hr

Grand Prix za odanost tradiciji i visoku kvalitetu hrvatskih vina

Ovaj sajam je ujedno i pokušaj da se sve većem broju ruskih turista koji dolaze u Hrvatsku i upoznaju naša vrhunska vina omogući da ih konzumiraju i nabave na svom domicilnom tržištu

Hrvatska vina dobila su pohvale u RusijiHrvatska vina dobila su pohvale u RusijiNa prestižnom sajmu vina Russian Wine Fair u Moskvi hrvatski vinari osvojili su Grand Prix za kvalitetu i odanost tradiciji, ali i izazvali ogroman interes posjetitelja.

Predstavljanje hrvatskih vinara na renomiranom Međunarodnom sajmu vina i pića - Russian Wine Fair, koji se održo od 17. do 19. studenoga 2011. godine u Moskvi, ujedno je i prvi organizirani nastup naših proizvođača na ruskom tržištu.

„Nastup na ovom sajmu je od izuzetne važnosti za hrvatsko vinarstvo, jer je ovo ujedno i prvo predstavljanje hrvatskih vina na ruskom tržištu. Cilj nam je zainteresirati ruske kupce i omogućiti proboj na to zahtjevno i veliko tržište. Ovaj sajam već je odao priznanje našem gostovanju tako što je Hrvatska dobila status zemlje posebnog gosta što dodatno daje na važnosti našem predstavljanju i promociji, rekao je Rajko Ružička, pomoćnik direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. Kazao je kako je Rusija s više od 140 milijuna stanovnika zemlja u kojoj se trend pijenja vina tek počinje razvijati. Imajući u vidu uniju zemalja Kazahstana, Bjelorusije, Rusije itd. doista govorimo o potencijalno ogromnom tržištu. Naša želja je da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja vrhunskih vina i da bude jedna od onih koja će sudjelovati u razvijanju trenda pijenja vina u Rusiji. Ovaj sajam je ujedno i pokušaj da se sve većem broju ruskih turista koji dolaze u Hrvatsku i upoznaju naša vrhunska vina omogući da ih konzumiraju i nabave na svom domicilnom tržištu, zaključio je Ružička.

Na površini od 100 četvornih metara u centralnom dijelu 1. paviljona svoja vina predstavile su 22 hrvatske vinarije. Na hrvatskom štandu je, na oduševljenje svih posjetitelja i u suradnji s timom Zagreb Wine Gourmet Festival-a, otvoren i Croatia Gourmet Festival, s ciljem promocije hrvatske hrane i vina. Tom prilikom su naši najvrsniji kuhari Branko Ognjenović, Deniz Zembo i Biljana Milina i pripremali slijedove hrvatskih specijaliteta i predstavljali ih u kombinaciji s najboljim hrvatskim vinima. U sklopu Croatia Gourmet Festivala održao se i Master class: Wines of the Adriatic - Croatia, na kojemu je svjetski priznati specijalist za vina Darrel Joseph predstavio uzvanicima vrhunska hrvatska vina.

Međunarodni sajam vina i pića u Moskvi je je jedno od najvećih sajamskih događaja u Rusiji, a ujedno i jedini sajam u Rusiji koji je specijaliziran za vina i alkoholna pića. Ovaj sajam povezuje proizvođače i distributere alkoholnih i bezalkoholnih pića u Rusiji, CIS-u, Istočnoj i Zapadnoj Europi s potencijalnim klijentima iz svih krajeva svijeta, te je stoga velika prilika i odskočna daska za inozemne vinare koji se žele probiti na rusko tržište vina. Posebna pažnja na sajmu posvećuje se za face-to-face kontaktu s ruskim uvoznicima, predstavnicima lanaca trgovina, sommelierima i utjecajnim poslovnim ljudima.

Prošle godine je robna razmjena Hrvatske i Rusije iznosila oko 2 milijarde USD, od čega je hrvatski izvoz porastao u odnosu na prethodnu godinu na 230,5 milijuna USD, a uvoz iz Rusije iznosio je oko 1,8 milijardi USD. Hrvatska do ove godine nije izvozila zamjetne količine vina na rusko tržište, a u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarila je izvoz od 595,926 dolara

Vezane vijesti

Nova pravila i za hrvatske vinare

Nova pravila i za hrvatske vinare

Ovo je zanimljivo i za hrvatske proizvođače vina, jer se odnosi na 2015. godinu, dakle razdoblje kada će Hrvatska već biti godinu i pol članica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika