21.11.2011. / 14:55

Autor: Deutsche Welle

Der Spiegel

Otrovna 'kifla' na vratima EU

Magazin Der Spiegel piše o približavanju Hrvatske EU, točnije o tome da bi Zagreb 9. prosinca trebao potpisati Sporazum o pristupanju EU

Može li EU prožvakati i Hrvatsku?Može li EU prožvakati i Hrvatsku?Der Spiegel piše o tome da bi Sporazum s EU trebao biti potpisan unatoč vanjskom dugu Hrvatske i korupcijskim aferama koje je potresaju. No prije potpisivanja Sporazuma mogla bi pasti vlada u Zagrebu, ocjenjuje list i navodi:

„Ujedinjena Europa odlučila je priključiti sebi 2013. godine još i 'kiflu', kako se Hrvatska naziva zbog svoje geografskog oblika. Tri i pol milijarde eura pomoći EU Hrvatskoj zagarantirane su samo u prve dvije godine članstva, kaže hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Ona je svojevremeno bila Sanaderov čovjek od povjerenja, ali se kasnije distancirala od njega. EU je naime upozorila na potrebu odlučne borbe protiv korupcije, a to je tražilo znatne žrtve. To da će Kosorova potpisati Sporazum o pristupu Hrvatske EU na Summitu u Bruxellesu je pitanje časti. To bi, kako stvari stoje, mogao biti njen posljednji nastup za duže vrijeme. Naime pet dana prije toga na parlamentarnim izborima premijerki se odbrojavaju sati. Prema ispitivanjima javnog mnjenja HDZ-u prijeti pad na 20 posto glasova birača. Bio bio to najlošiji rezultat stranke nakon nezavisnosti Hrvatske. Za gubljenje popularnosti stranke postoje razlozi: Stopa nezaposlenosti iznosi 14 posto. Vanjski dug se sa 102 posto približava grčkim vrijednostima. I tu je i poplava procesa i istražnih postupaka protiv uglednih ljudi HDZ-a", piše Spiegel.

List se potom pita da li će EU, koja još nije 'prožvakala' Rumunjsku i Bugarsku, moći još progutati očito otrovnu „kiflicu" Hrvatsku.

„Potpisivanje pristupnog ugovora 9. prosincu moraju još ratificirati parlamenti svih zemalja članica EU. Ipak ne očekuje se odbijanje. Hrvatska je postigla velike iskorake i prilagodila se normama EU, kažu mnogi koji žele dobro toj zemlji. Ujedinjena Europa za Hrvatsku važi kao garant mira, 20 godina nakon krvavih sukoba kada je Beograd pokušao odcijepiti od Hrvatske dijelove sa srpskim stanovništvom. Ulazak u EU bio bi početak nove ere za regiju o čijim stanovnicima je pisac Miroslav Krleža sa uzdahom rekao: Bože sačuvaj me srpskoga junaštva i hrvatske kulture."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 21.11.11. 16:20

Jeli pridjev "otrovna" u originalnom naslovu ili sadržaju Deutsche Welle-a odnosno Der Spiegel-a ili netko iz Nacionala ne može prikriti kako mržnju tako ni odlučiti koji je izvor koristio za ovaj tekst?

Deutsche Welle = Der Spiegel!


registracija
15/5/09

Fidelito, 21.11.11. 18:26

Realan opis situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, bez zlih primisli. Prvenstveno mi smo si sami krivi što nam je tako kako je. Druga je stvar što neki ne mogu otrpjeti niti malo realne kritike koja je prvi i temeljni korak da se pristupi temeljitim promjenama. Što bi rekao neumrli: crveni, žuti i zeleni vragovi.....


registracija
22/6/10

Konstantinos, 21.11.11. 22:54

Da li je kifla "otrovna" jer su je ispekli jedni, a od izbora ce je valjda peci drugi pa ce valjda biti divna, krhko-rahlo slatka?


registracija
2/12/09

gromco, 22.11.11. 12:44

do promjene tce dotci kad hadeze nestane.
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika