21.11.2011. / 17:20

Autor: Nacional.hr

'Rat jajima' između BiH i Hrvatske

Od srpnja 2013. godine samo dva granična prijelaza na 1 010 kilometara granice bit će opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUlazak Hrvatske u EU zakomplicirat će trgovinu poljoprivrednim proizvodima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što bi moglo dovesti do trgovinskog rata, piše The Economist.

Dodaje se kako trgovinski sukobi na Balkanu mogu biti uzroci rata i najavljuje se 'rat jajima' koji bi mogao nastati između Bosne i Europske unije ili točnije Hrvatske. Kad Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postane članica EU i uvede se shengenski granični režim, njene granice sa Slovenijom i Mađarskom postat će beznačajne, a one sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH postat će vanjske granice EU. Napominje se kako granice sa Srbijom i Crnom Gorom zbog svoje kratkoće nisu previše bitne, dok dugačka granica i nefunkcioniranje zajedničke carinske politike u BiH mogu dovesti do velikih problema. BiH nema jedinstvenu carinsku upravu jer Republika Srpska stalno zahtijeva odredbe na razini entiteta, dok Bošnjaci žele da se to riješi na državnoj razini.

Prihodi od poljoprivrede u Bosni čine otprilike 10 posto BDP-a, u odnosu na prosjek od dva posto u EU. Usprkos tome BiH nema ministarstvo poljoprivrede, a kamoli agencije za certifikaciju izvoznih proizvoda. Ukoliko se nešto vrlo brzo ne promijeni, značajan dio izvoza bosanskih mliječnih proizvoda, mesa i jaja u Hrvatsku morat će se ukinuti kada se ona pridruži EU. Od srpnja 2013. godine samo dva granična prijelaza na 1 010 kilometara granice bit će opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda. To će biti posebno teško za mnoge male proizvođače, dodatni troškovi transporta bi mogli uništiti njihove poslove. Nedostatak dovoljno opremljenih graničnih prijelaza pogodit će i hrvatski izvoz u BiH, naglašava se kako se hrvatske vlasti nadaju kako će od novca EU, nakon 2013. godine, opremiti i ostale prijelaze.

Piše kako će drugi problem biti granica u Neumu, jedinom izlazu Bosne na more. Nastavlja se kako su zasad BiH i Hrvatska članice Srednjoeuropske zone slobodne trgovine, CEFTA-e te ovo nije preveliki problem. Nakon 2013. godine kamioni će gubiti vrijeme i novac kako bi dobili carinske pečate u jednoj državi i onda nekoliko kilometara kasnije opet kad budu ponovo ulazili u EU, jednako vremena izgubit će trajektom zaobilazeći Neum. Vesna Pusić, šefica Odbora za europske integracije u Hrvatskom saboru, izjavila je kako je jedna od ideja da se tamo sagradi autoput i da se na izlazima točkama vrše granične kontrole.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika