21.11.2011. / 17:10

Autor: Dragan Đurić

Premijerkino kukavičje jaje?

Okončaranje pregovora

Ne ponudi li aktualna "tehnička vlada" zajedno s Dankom Končarom sljedećih dana suvisle odgovore za nastale nesporazume predstavnicima Europske komisije, ne treba isključiti ni opciju da se i Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju nađe pod patronatom tzv. CVM nadzornog mehanizma, kroz koji bi Europska komisija nastavila pratiti prilagodbe europskim standardima

photo: Ivo Čagalj/PIXSELL (arhiva) photo: Ivo Čagalj/PIXSELL (arhiva) Premijerka Jadranka Kosor s osmijehom je 10. studenoga izvijestila hrvatsku javnost da će 9. prosinca za nju biti obilježen dvostrukom radošću. Toga će dana, kako je rekla, "samo ona i predsjednik Josipović" potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Republika Hrvatska tako bi si priskrbila epitetet "zemlje pristupnice", koji bi ostao aktualan sve do našeg ulaska u punopravno članstvo "indikativnog datuma" definiranog za 1. srpnja 2013. Istoga dana, 9. prosinca, kako je premijerka obavijestila svekoliku hrvatsku javnost, rođen je i njezin sin. Zbog toga bi njezina sreća bila dvostruka, premda bi toga dana trebali biti poznati rezultati izbora, koji se održavaju pet dana ranije - 4. prosinca.

Kukavičje jaje

Unatoč toj veseloj najavi, otvoreno je pitanje neće li, ipak, nakon mukotrpnih šest godina teških pregovara hrvatskog pregovaračkog tima s Bruxellesom, aktualna premijerka budućoj vladi ostaviti veliko kukavičje jaje. Da apsurd bude veći, to kukavičje jaje moglo bi se naći, premda veoma teško, i u njenim vlastitim rukama. Ne bi ga mogla izbjeći ni ona sama kad bi kao premijerka trebala voditi buduću vladu, što, dakako, ovisi o rezultatima predstojećih izbora. Takva je procjena naših upućenih izvora, koji su bit problema buduće hrvatske vlade prepoznali u potencijalnom investitoru u hrvatsku brodogradnju, "nepouzdanom i prevrtljivom" Danku Končaru.

Riječ je o njegovoj najavljenoj kupnji triju brodogradilišta: "3. maja", "Kraljevice" i "Brodotrogira", što je Končar obećao ne samo hrvatskoj vladi, nego i pred predstavnicima Europske unije. Nedavno je, međutim, javno zaprijetio da bi mogao napustiti cijelu tu već načelno dogovorenu kupnju. Preuzete obveze Hrvatske prema Bruxellesu time bi bile dovedene u pitanje, a dugovi u brodogradilištima vjerojatno bi dosegnuli iznos veći od 10 milijardi kuna, prema trenutačnim procjenama, a to bi ih nužno odvelo u bankrot. Drugim riječima, restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta do ožujka 2013., što je načelno dogovoreno s Europskom unijom, potpuno bi propalo.

Nadzorna čekaonica

Danko KončarDanko KončarZbog tog problema Hrvatska bi mogla, premda joj je trenutačno određen monitoring Europske unije samo do ratifikacije pristupnog ugovora u svim državama članicama, završiti u dugotrajnijoj "nadzornoj čekaonici", procjenjuju upućeni Nacionalovi izvori. Našla bi se u društvu zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, iako je hrvatska diplomacija uložila velike napore prilagođavajući Hrvatsku standardima Europske unije ne bi li izbjegla takav "crni scenarij". Uostalom, najbolje rumunjski i bugarski predstavnici znaju koliko je neugodno sjediti za zajedničkim europskim stolom, a za razliku od ostalih europskih partnera biti više od četiri godine pod nadzorom briselskih birokrata iz Europske komisije.

Drugim riječima, ne ponudi li aktualna "tehnička vlada" zajedno s Dankom Končarom sljedećih dana suvisle odgovore za nastale nesporazume predstavnicima Europske komisije, ne treba isključiti ni opciju da se i Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju nađe pod patronatom tzv. CVM nadzornog mehanizma, kroz koji bi Europska komisija nastavila pratiti prilagodbe europskim standardima.

Bitan igrač na političkoj pozornici?

KraljevicaKraljevicaTaj instrument nadzora prvi je put upotrijebljen 1. siječnja 2007. kad su Rumunjska i Bugarska primljene u punopravno članstvo unatoč uočenim deficitima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te zbog stanja u pravosuđu. Slično bi se moglo dogoditi i Hrvatskoj ne bude li riješen problem privatizicije brodogradnje. Trenutačno ostali detalji zbog kojih je Hrvatskoj uveden nadzorni mehanizam, ali je zasad definiran za razdoblje do ulaska u EU, djeluju benignije. A riječ je o reformi pravosuđa, povratku izbjeglica i slobodnom protoku investicija, područjima koja su također pod nadzorom.

Danko Končar, 70-godišnji bogati poslovni čovjek porijeklom iz Hrvatske, osigurao je tako sebi važnu ulogu i u hrvatskom pregovaračkom procesu s EU. I ne samo to. Zbog presudne važnosti privatizacije hrvatske brodogradnje u pregovorima s Bruxellesom promeće se i u igrača na hrvatskoj političkoj pozornici. Sve bi mu to, valjda, trebalo izbrisati i onaj neugodan detalj iz biografije u bivšoj Jugoslaviji. Tada je bio osuđen na višegodišnji zatvor zbog gospodarskog kriminala, pa je i dio života proveo iza zatvorskih rešetaka. Premda se u Hrvatskoj, sudeći barem prema sudskim procesima koje je pokrenuo protiv svojih poslovnih partnera Vinke i Mirka Cetinskog, suočio s ozbiljnim poslovnim neugodnostima, čini se da sada pokušava ucijeniti hrvatsku državu da promijeni uvjete za privatizaciju brodogradilišta.

Veseljem do zaborava

'3. maj''3. maj'Dok se sljedećih dana očekuje nastavak pregovora o preuzimanju brodogrališta, za što će se, po svemu sudeći, morati pričekati sljedeća vlada, a europski promatrači demonstrirati dodatno razumijevanje za Hrvatsku u izbornom ciklusu, Jadranka Kosor se može pripremati da 9. prosinca u Bruxellesu potpiše pristupni ugovor. Javno se veseleći tom datumu kao da je zaboravila na sve one napore koje je uložila da uvjeri europske partnere da se ugovor potpiše u studenome, dakle, prije izbora. No, shvativši da su ta njezina nastojanja bila motivirana, ponajprije, potrebama njezine predizborne kampanje, Bruxelles je, diskretno, odbio sudjelovati u tome, potvrdili su upućeni Nacionalovi izvori.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 21.11.11. 22:25

Što doista netko misli da je ova kokoš ispregovarala nešto dobro za Hrvatsku?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 21.11.11. 22:49

Koji katastroficari! Po ovim dezurnim pesimistima i pljuvacima svega i svacega izgleda da za Hrvatsku nema mjesta pod ovim suncem, jer je situacija toliko grozna, da svi umiremo, davimo se, svima nam je toliko grozno da ce samo nekih 20 000 obitelji skoknuti na skijanje ne bi li ledom i snijegom ublazili bol i besperktivnost ove zemlje. Nekima izgleda jako pase ona stara "sto gore to bolje" jer onda mogu hvatati u mutnom sto im padne na pamet. Dajte ljudi opametite se, Hrvatska je dobro odradila svoj zadatak jer su njoj bili postavljeni puno strozi kriteriji koje Bugari i Rumunji nisu imali! Dosta je ovih lazi i pseudo brige za "domovinu" a znamo da se koristi za prljavu predizbornu propagandu.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 22.11.11. 06:50

Ne "pljuje" se po EU kako kaze ovaj "njen zagrijani navijac" komentator nego se procijenjuju nadolazece neminovne skore velike promijene u EU koja je kazu tu u Bruxellesu na skliskoj nizbrdici! U RH nitko vise ne spominje referendum koji ce se preko noci mozda brisati iz Ustava a ako se on odrzi sigurno prije 1 srpnja 2013 trebali bi znati da za to glasa 4 i pol milijuna gradjana a rezultati 51-49% za ili protiv ce odrediti clanstvo. Do onda u cijeloj evropi se moze dogoditi - SVASTA!!!!


registracija
17/12/10

zmaj, 22.11.11. 07:41

Neka i ona i Milanović i Pusićka i ostatak stoke izdajničke, prevarantske, lopovske, kriminalne... idu lijepo sa svojim mamama, tatama, ženama, sinovima... u tu lijepu zemlju, a nas nek ostave na miru! Bagra prevarantska, lažljiva, što je to ispregovaralo, to Bog božji ne može znat, IZDAJNICI su se posrali na sve moguće kosti pod zemljom koje su od 7. stoljeća. FUJ, gade mi se svi do jednog, STOKA!


registracija
10/1/07

satruncica, 22.11.11. 10:25

MA NE ŽELIMO U EU. NE ŽELIMO. KRATKO I JASNO.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika