Objavljeno u Nacionalu br. 836, 2011-11-22

Autor: Damir Petranović

U očekivanju poraza

Splitski razdor

Ako Jadranka Kosor dobije imalo vjerodostojna protukandidata na unutarstranačkim izborima, u Split joj po glasove ne treba ni dolaziti

U vrijeme sastavljanja izbornih lista nitko se nije želio usprotiviti autoritarnoj šeficiU vrijeme sastavljanja izbornih lista nitko se nije želio usprotiviti autoritarnoj šeficiPredizborni savez HDZ-a i Hrvatske građanske stranke Željka Keruma nije slučajno objavljen u Zadru, oko 150 kilometara udaljenog od epicentra gdje je najglasnije odjeknuo. Jadranka Kosor i Kerum su, naime, ispravno procijenili da bi potpisivanje koalicijskog ugovora u Splitu ipak bio preradikalan potez i prezvučan "šamar" gotovo svim lokalnim političarima. Prije svega HDZ-ovcima koji su se punih godinu i pol sustavno trudili prokazati Keruma kao lijenog i nesposobnog, najčešće mamurna gradonačelnika koji iz prošlosti vuče etiketu ratnog profitera, dok danas grca u sukobu interesa i privatizira sve gradske resurse.


U prostorijama HDZ-a u Sinjskoj ulici u Splitu vijest o operaciji spašavanja Keruma dočekala je tek tajnica i pokoji slučajni prolaznik budući da je još od ovog proljeća županijski ogranak stranke raspušten. Nije puno bolje ni u gradskoj organizaciji, gdje je šef Dujomir Marasović nekim čudom uspio preživjeti proljetnu čistku Jadranke Kosor: oni su još ovog ljeta apelirali na vrh stranke da sklopi predizbornu koaliciju sa što više desnih stranaka i strančica i tako pokupi rasute glasove, a znali su i za nekoliko tajnih susreta Kosor i Keruma, no ni u snu im nije palo na pamet da će ih samo mjesec dana uoči izbora predsjednica stranke tako otvoreno poniziti. Konkretan dogovor, naime, pao je doslovce u četiri oka, pa su na njega bili potpuno nepripremljeni. Trebala su im puna dva dana da se priberu.

U Splitu, gdje HDZ na lokalnim izborima nikada u povijesti nije uspio pobijediti, informacija je izazvala revolt. Viđeniji HDZ-ovci potpuno su se povukli iz javnosti i negodovali u privatnim razgovorima, s Marasovićem je bilo nemoguće čak i uspostaviti kontakt, dok se župan Ante Sanader - navodno jedina osoba u lokalnim krugovima u koju unatoč nezgodnu prezimenu Kosor ima koliko-toliko povjerenja - sklonio na Brač. Nikome imalo upućenu u političku situaciju nije bila jasna logika predsjednice stranke: zašto Kerumu pokloniti mjesto u Saboru kada prema svim istraživanjima samostalno nije bio ni blizu tom cilju? I zašto uprskati izglede na lokalnim izborima za godinu i pol kada će se HDZ umjesto protiv političkog mrtvaca natjecati protiv glasnog saborskog zastupnika, a uz to još i vlastita koalicijskog partnera?

"Ovo je potpuno histerična, shizofrena situacija. Očito je da u Zagrebu nisu dobro odradili svoj posao: Kosor se nije željela konzultirati s nama, a da je to učinila, shvatila bi da se koalicijom s Kerumom ne događa nikakva sinergija, već upravo suprotno. Da, možda se u pasivnim krajevima pokupi pokoji glas, no u gradovima poput Splita ili Dubrovnika za to nema apsolutno nikakve šanse. Dakle, Keruma smo uveli u Sabor i zbog toga ćemo se u iduće četiri godine morati opravdavati ovdje, na terenu", kazao nam je jedan od nezadovoljnih članova Gradskog odbora HDZ-a Splita.

I on se pripremio na unutarstranačku debatu, ali ona je na koncu izostala: u vrijeme sastavljanja izbornih lista nitko se nije želio suprotstaviti autoritarnoj šefici, za izbore je već isplaniran poraz, pa se čeka da sve prođe i da se unutar stranke napokon otvore karte. Čak ni visoko četvrto mjesto Dujomira Marasovića na listi za 10. izbornu jedinicu nije puno pomoglo, premda je do prije koji tjedan i on bio jedan od otpisanih kadrova: smještanje neposredno ispod Keruma doživljeno je kao novo poniženje, kao i podatak da je Marasović jedini splitski HDZ-ovac koji se uopće našao na zajedničkoj listi. Kosor je, što se splitskih HDZ-ovaca tiče, već politički mrtva. Posljednji događaj, doduše, tek je kulminacija sukoba koji tinja još od kraja prošle godine i neuspješna pokušaja povratka Ive Sanadera u HDZ i politiku. U Splitu se, naime, za njegovu namjeru znalo tjednima ranije, računalo se da će prevrat uspjeti i da će se svi skupa vratiti na stare pozicije moći, pa ih je neugodno iznenadila demonstracija odlučnosti Jadranke Kosor. Potom im je ona vrlo brzo uzvratila udarac: iskoristila je činjenicu da se svi službeni sastanci splitskog HDZ-a tonski snimaju, pa je zatražila zapis i prekontrolirala što se sve govorilo na prvom sastanku nakon haaške presude generalima Gotovini i Markaču.

Ostala je osupnuta žestinom, ali i tonom koji se koristio kada se spominjalo njezino ime, ali i izrazima tipa "neće ona još dugo". Sve ih je posmicala: raspustila je županijski ogranak i dala signal institucijama da se malo ozbiljnije pozabave brojnim dvojbenim poslovnim potezima dotad neprikosnovena šefa Kruna Peronje, dok je u gradskom ogranku odlučila Marasovića držati "na uzici". Istodobno se javno i tajno sastajala s Kerumom, pa uoči izbora zadala konačni udarac. Njoj osobno nije palo na pamet pojaviti se na listi u ovoj izbornoj jedinici i snositi odgovornost za svoju odluku.
"Sanader nam je servirao Keruma, to je svima jasno, on ga je izmislio i pogurao do mjesta gradonačelnika, ali barem je imao toliko mudrosti da to ne čini javno.

Službeno je podupirao Ivana Kuretu i 'umiveno' lice stranke. S druge strane, Kosor je u očajnoj situaciji povukla očajnički potez, ali je time potpuno dokrajčila vjerodostojnost HDZ-a u Splitu i zbog imidža koji Kerum ima u javnosti, ali i zbog toga što je obezvrijedila godinu i pol kakva-takva rada na terenu", požalili su nam se u splitskom HDZ-u.
Najvećom žrtvom koalicije Kosor-Kerum pokazala se Sanja Bilač, predsjednica kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću i najžešća kritičarka gradonačelnikova rada. Za razliku od kolega koji su česte sastanke ovog dvojca protumačili kao najavu zatopljenja odnosa, barem prema Sanaderovu modelu, ona je dosljedno dizala temperaturu na sjednicama, govorila o "ratnom profiteru na čelu grada", pa čak i podnijela kaznenu prijavu zbog projekta proširenja Zapadne obale. U situaciji kada splitski SDP praktički drži ljestve Kerumu i osigurava mu kvorum, dok ovaj u valovima zapošljava rodbinu i prijatelje, čak i najviših oporbenih političara, Bilač se uspjela isprofilirati u vjerodostojnu alternativu, pa makar i iz HDZ-a. Kosor je sve to bacila u vjetar, dok je Bilač doslovce nestala iz javnosti.

U splitskom HDZ-u pak na površini sve izgleda mirno: Duje Marasović i Ante Sanader čak su organizirali konferenciju za novinare kako bi pokušali uvjeriti javnost da su dugotrajni obračuni s Kerumom bili medijska izmišljotina; u predizbornoj kampanji pregrizli su jezik i stali rame uz rame s dojučerašnjim neprijateljem, no očito je da se čeka postizborni obračun. Bit će to bitka do istrebljenja, a ako Kosor dobije imalo vjerodostojna protukandidata za mjesto predsjednika stranke, u Split joj po glasove ne treba ni dolaziti.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika