22.11.2011. / 09:53

Autor: Deutsche Welle

Rušenje bezgraničnosti Unije

Nakon što je Francuska pooštrila svoje kontrole na granicama, a Danska djelomično uvela granične kontrole, i Nizozemska od iduće godine namjerava uvesti sustav nadzornih kamera na granici prema Njemačkoj i Belgiji

ArhivaArhivaNizozemska je odlučila ograničiti slobodu putovanja. Na 15 velikih graničnih prijelaza prema Njemačkoj i Belgiji postavit će automatski sustav nadzora. Mreža kamera snimat će vozila od 1.siječnja 2012. godine i podatke, primjerice podrijetlo vozila, usporediti putem kompjutora s popisom sumnjivih automobila i određenih rizičnih profila. Ukoliko sustav reagira, policija zaustavlja vozača. Ove planove o kojima su pisali nizozemski mediji sada je potvrdilo nizozemsko ministarstvo migracija.

Ovakav korak mogao bi izazvati novi prijepor o granicama unutar Europske unije. Francuska je u travnju ove godine zbog straha od izbjeglica iz sjeverne Afrike pooštrila kontrole na granicama prema Italiji. Prošlog ljeta Danska je djelomično uvela stalne kontrole na svojim vanjskim granicama - premda Schengenski ugovor od 1995. godine kontrole predviđa samo u iznimnim slučajevima. Povjerenica za unutarnje poslove Unije Cecilia Malmström i zemlje članice već nekoliko mjeseci vode prijepor o reviziji ugovora. Zatražene su detaljne informacije iz Haaga i najavljuje se provjera cijelog slučaja, te je li nizozemsko ponašanje u skladu s europskim ugovorima, potvrđeno je iz Europske komisije.

Politička moć populista

Aktualni prijedlog iz Nizozemske pokazuje veliku političku moć populista u zemlji. U Danskoj kao i u Nizozemskoj populisti su politička snaga koja predvodi zahtjeve za nadzorom. Stranka Geerta Wildersa tolerira vladu u Haagu i zbog toga ima velike mogućnosti utjecaja na oblikovanje politike. Tako se upravo na politiku useljavanja u Nizozemsku odnosi veliki dio koalicijskog ugovora između desnoorijentiranih liberala i demokršćana.

Prema ministarstvu migracija, kontrole služe borbi protiv krijumčarenja ljudima i ilegalnog useljavanja. Na manjim graničnim prijelazima postavit će se i mobilne kamere. Ministar pravosuđa planira ove zime predstaviti prijedlog zakona prema kojem država ima pravo četiri tjedna pohraniti slike i podatke. Na autocestama unutar Nizozemske već se fotografiraju tablice automobila i provjerava jesu li vozači platili eventualne kazne.

No, planovi vlade nailaze i na negodovanje u samoj Nizozemskoj. "Građani imaju pravo na život bez uhođenja i špijuniranja", tvrdi stručnjakinja za pravo iz Rotterdama Inez Weski. "Sustavan i totalni nadzor" krši europsku konvenciju o ljudskim pravima. U Njemačkoj je Ustavni sud 2008. godine zabranio automatsko fotografiranje registarskih tablica.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali zemlje članice i zatražili od njih da preispitaju svoju odluku prema kojoj europski… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 22.11.11. 13:46

dabogda se eu raspala do 1 srpnja 2013.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika