22.11.2011. / 12:35

Autor: Nacional.hr

Broj zaposlenih u tekstilnoj i odjevnoj industriji raste

Plaće su u tekstilnoj i odjevnoj industriji među najnižim u prerađivačkoj industriji (gotovo najniže neto plaće po satu)

Stvari se polako popravljaju u tekstilnoj industrijiStvari se polako popravljaju u tekstilnoj industrijiPopunjenost kapaciteta tekstilne i odjevne industrije ove je godine na zadovoljavajućoj razini, osobito u odjevnoj industriji, zaustavljen je pad zaposlenosti, a i produktivnost se poboljšava, naglasio je Damir Vitez, zamjenik predsjednika Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK na sjednici Vijeća Udruženja održanoj u HGK na kojoj se uz ocjenu poslovanja i stanje u tekstilnoj i odjevnoj industriji raspravljalo i o provedenoj anketi među tekstilnim i odjevnim tvrtkama o javnim nabavama.

Po broju zaposlenih to je još uvijek značajna industrija, a važna je i stoga što zapošljava i do 80 posto žena, kazao je Vitez dodavši kako unatoč tome što se govori da tekstilne i odjevne industrije više neće biti, ta industrija u Europi još uvijek postoji sa kvalitetnim brandovima i proizvodima, stoga je potrebno pokazati više optimizma za ovu industriju koja opstaje i u teškim kriznim vremenima.

Poslovna tajnica Udruženja dr. sc. Mirjana Gambiroža-Jukić istaknula je kako nakon dugog niza godina broj zaposlenih u tekstilnoj i odjevnoj industriji raste te je s kraja 2010. godine sa 21.361 povećan u proljeće 2011. na 21.814, što govori i o povećanju narudžbi. Na jesen ove godine broj je zaposlenih ipak smanjen na 21.400, ali to je još uvijek više nego prošle godine, rekla je dr. Gambiroža-Jukić dodavši kako je u odjevnoj industriji zabilježeno povećanje indeksa proizvodnje od 5,5 posto. Robna je razmjena negativna, više se uvozi nego izvozi, osobito odjevnih predmeta, a u devet mjeseci 2011. godine prema lanjskim rezultatima u isto vrijeme, uvezeno je više roba ove industrije za 6,5 posto. Plaće su u tekstilnoj i odjevnoj industriji među najnižim u prerađivačkoj industriji (gotovo najniže neto plaće po satu), a odjevna je industrija zabilježila blagi rast plaća. Ostvaruju četiri posto udjela u ukupnom izvozu, te 10 posto u izvozu prerađivačke industrije kao i 14 posto zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Ukupni prihodi u 2010. godini bili su 1,1 posto manji, što ipak znači da tvrtke pronalaze i ostvaruju poslove, kazala je dr. Gambiroža-Jukić dodavši kako je podignuta razina tehnološke obnove i popunjenosti kapaciteta, a trend ulaganja u tehnologiju pojačat će i konkurentnost ove industrije.

Predstavljajući rezultate provedene ankete među tekstilnim i odjevnim tvrtkama o javnim nabavama na koju se od 70 pozvanih odazvalo 15 tvrtki, dr. Gambiroža-Jukić istaknula je kako tvrtke kroz anketu predlažu uvođenje dvostupanjskog nadmetanja za sve obveznike javne nabave, a da naručitelj ima mogućnost provesti pretkvalifikaciju ponuditelja. Tvrtkama su potrebni višegodišnji ugovori koji bi omogućili kontinuitet proizvodnje hrvatskih proizvođača. Raspisivanje natječaja javne nabave za velike korisnike ne bi trebalo biti u isto vrijeme.

Vezane vijesti

HGK organizirala prvi nastup hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu

HGK organizirala prvi nastup hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu

Danas je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore započeo nastup hrvatskih visokotehnoloških tvrtki na sajmu Kitel 2012 u Almatyju. Nastup na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika