22.11.2011. / 12:41

Autor: Nacional.hr

Božinović i Locklear razgovarali o obrambenoj suradnji Hrvatske i SAD

U 2011. SAD su donirale gotovo 10 milijuna dolara za opremanje hrvatskih OS u međunarodnim misijama, 2, 4 milijuna za pomoć u razminiranju i uklanjanju otpisanih ubojitih sredstava, te oko četvrt milijuna dolara za poboljšanje infrastrukture u vježbovnim postrojenjima OSRH

Admiral Samuel J. Locklear i Davor Božinović (Foto: MORH)Admiral Samuel J. Locklear i Davor Božinović (Foto: MORH)Uoči otvorenja 15. konferencije načelnika Glavnih stožera oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje u Zagrebu na bilateralnom sastanku susreli su se ministar obrane Republike Hrvatske Davor Božinović i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva združenih snaga Napulj i zapovjednik Mornaričkih snaga SAD-a za Europu i Afriku admiral Samuel J. Locklear.

U izjavi za medije nakon sastanka, ministar Božinović je istaknuo da Hrvatska i SAD dijele vrijednosti i zajedno rade na održavanju mira i sigurnosti diljem svijeta. Dvije države surađuju na brojnim obrambenim područjima i koriste svaku mogućnost da izmjene iskustva i naučene lekcije. Zahvalivši na financijskoj pomoći SAD, ministar je naglasio da je Hrvatskoj posebno značajno povjerenje SAD u Hrvatsku kao saveznika, te povjerenje u hrvatsku industriju koje je pokazala američka 6. flota remontom svojeg zapovjednog broda u hrvatskom brodogradilištu „Viktor Lenac".

"Naši su brodograditelji pokazali visoku razinu sposobnosti, obučenosti, fleksibilnosti i obavili posao koji otvara mogućnosti dugoročnijoj suradnji između američke ratne mornarice i hrvatskih brodogradilišta", zaključio je ministar.

Admiral Locklear je rekao da Hrvatska jest i bit će istinski strateški partner SAD. U tom kontekstu naročito je istaknuo hrvatsko sudjelovanje u međunarodnim misijama. Partnerstvo dviju zemalja ogledava se unutar NATO-a, ali i kroz druge organizacije poput A-5, te u bilateralnom obliku, ponajprije kroz zajedničke vojne vježbe.

U 2011. SAD su donirale gotovo 10 milijuna dolara za opremanje hrvatskih OS u međunarodnim misijama, 2, 4 milijuna za pomoć u razminiranju i uklanjanju otpisanih ubojitih sredstava, te oko četvrt milijuna dolara za poboljšanje infrastrukture u vježbovnim postrojenjima OSRH. Najsvježiji primjer suradnje bio je remont broda USS Mount Whitney.

Admiral Locklear je izrazio veliko zadovoljstvo obavljenim poslom, kao i prijemom koji su djelatnici Američke ratne mornarice imali u Hrvatskoj. Na kraju, Locklear je zahvalio domaćinima na organizaciji aktualne Konferencije, te vodstvu koje Hrvatska pokazuje unutar inicijative A-5.

Vezane vijesti

Hrvatska i SAD razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji

Hrvatska i SAD razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Republici Hrvatskoj Jamesa B.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika