22.11.2011. / 15:17

Autor: Nacional.hr

Zadar ostaje bez milijun eura godišnje od turizma

U sljededećih tjedan dana bit će odlučeno o novoj lokaciji koja će se nalazati u blizini zračnih luka Split i Zadar

The Garden Festival postao je nezaobilazan događajThe Garden Festival postao je nezaobilazan događajThe Garden Festival se smatra jednim od vodećih boutique festivala, što godinama unazad potvrđuju mišljenja i komentari domaćih i međunarodnih medija i ljudi iz glazbe. Nekad ribarsko, a danas turističko mjesto Petrčane nadomak Zadra i sam grad Zadar pretvara u mediteranski centar klupske glazbene scene. Gosti iz cijelog svijeta od Velike Britanije, zapadne Europe, Južne Amerike i daleke Australije više neće dolaziti na poluotok Pinija. Vodstvo hotela Pinija, kao vlasnici prostora na kojem se održava festival, odlučili su da je financijski neisplativo iznajmljivanje lokacije za potrebe festivala.

U proteklih 6 godina festival, osim globalne popularizacije Zadra i okolice pridonio je lokalnoj ekonomiji više od 14 milijuna eura, 100 sezonskih radnih mjesta i rasprodane turističke aranžmane. U samo pet tjedana festivalskih događanja ostvaruje se 8% godišnjih noćenja, a PR i marketinška vrijednost se cijeni na više od milijun eura. Veliki broj aranžmana koji su bili već zakupljeni za 2012. godinu je otkazan, a vjerna publika festivala je spremna pratiti festival i na novoj lokaciji. Zbog velikog interesa u 2012. uvodi se i nova direktna linija Manchester-Zadar.

"Posljednih nekoliko godina radili smo sa stvarno vrhunskim ljudima, uspostavili smo odlične veze, dovodili vrhunske DJ-eve, i mladima željnim dobre zabave pružii vrhunski provod. Sve se razvijalo idilično pa smo se potrudili da proširimo ponudu ne samo na ljetne mjesece već da se događanja odvijaju kroz cijelu godinu. Nažalost sad smo primorani mijenjati naše planove i ciljeve", rekao je Colgan, osnivač Garden Festivala.

"Kad je zadarski turizam u pitanju, nikako nam ne bi odgovaralo da se festival ukine. Garden posjećuju odlični gosti, izvrsni potrošači koji troše i u restoranima, trgovinama, po cijelom gradu, a pune i hotele i privatni smještaj. Turisti koji nam dođu zbog tog festivala zaista su vrhunski pa zato i očekujem da se nađe rješenje problema", izjavio direktor zadarske turističke zajednice Zvonko Šupe.

Zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović se nadovezao komentirajući "Ne radi se samo o fizičkom obujmu visokoplatežnih gostiju, o tih pet ljetnih vikenda na kojima je bilo po 2500 turista koji su se došli zabaviti i potrošiti znatan novac, već o imidžu koji je stvoren kod Petrčana i Zadra i brandu Garden koj znači strahovito puno za zadarski turizam. Najveća šteta bit će od gubitka marketinga koja se može mjeriti u milijunima eura."

U sljededećih tjedan dana bit će odlučeno o novoj lokaciji koja će se nalazati u blizini zračnih luka Split i Zadar, sa svim elementima koji čine Garden jedinstvenim; čisto more, zalazak sunca i vrhunska glazba.

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 24.11.11. 22:41

pa zar se novinari nisu mogli potruditi čuti i drugu stranu medalje?

prema ovom članku sve je idila i otkazan je iz čista mira, a zdrav razum govori da sigurno nije tako.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika