22.11.2011. / 15:48

Autor: Hina

'Glavaš se ne bi smio baviti politikom'

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je kako se osobe osuđene zbog ratnog zločina poput Branimira Glavaša ne bi smjele baviti politikom, što se posebice odnosi na razdoblje u kojemu izdržavaju zatvorsku kaznu, no pri tom je istaknuo kako Glavašev slučaj neće dovesti u pitanje postojeći sporazum s Hrvatskom o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Branimir GlavašBranimir GlavašMinistar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je kako se osobe osuđene zbog ratnog zločina poput Branimira Glavaša ne bi smjele baviti politikom, što se posebice odnosi na razdoblje u kojemu izdržavaju zatvorsku kaznu, no pri tom je istaknuo kako Glavašev slučaj neće dovesti u pitanje postojeći sporazum s Hrvatskom o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima.

"Ni BiH ni Hrvatska nemaju interesa ukinuti ovakav važan sporazum, posebice kada je riječ o izručenju pravomoćno osuđenih osoba", izjavio je Čolak kako ga u utorak citira "Dnevni avaz".

Čolak je ovime komentirao pisanje nekih medija u Hrvatskoj koji tvrde kako se zbog Glavaševa pokušaja aktivnog sudjelovanja u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj ozbiljno razmišlja o preispitivanju sporazuma po kojemu osuđeni u jednoj državi zatvorsku kaznu mogu izdržavati i u drugoj.

Prema medijskim napisima, stajalište je hrvatskih vlasti kako je nedopustivo da netko tko je u zatvoru poput Glavaša može aktivno politički djelovati.

Pri tom se podsjeća na činjenicu da je Fikret Abdić, koji izdržava zatvorsku kaznu u Hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, potpuno izoliran od svake političke aktivnosti.

Ministar Čolak ustvrdio je kako zakoni u BiH jasno propisuju da se osobe osuđene zbog ratnog zločina ne mogu baviti politikom, a činjenicu da je Glavaš u tome ipak uspio opisao je kao "propust".

"Ovakvi se propusti ne bi trebali događati", kazao je Čolak, no nije naznačio hoće li, i kakve, mjere biti poduzete.

Glavaš je osmogodišnju zatvorsku kaznu u BiH počeo izdržavati u zatvoru u Zenici no naknadno je udovoljeno njegovoj molbi da bude prebačen u zatvor u Mostaru u kojemu je na snazi blaži režim.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika