22.11.2011. / 15:52

Autor: Hina

'Njemačka mora biti stup stabilnosti'

Predsjednik njemačke središnje banke Jens Weidmann pozvao je u utorak svoju zemlju da preuzme ulogu "stupa stabilnosti" u borbi s dužničkom krizom i da se zauzima za očuvanje neovisne monetarne politike.

Jens Weidmann (Foto: REGIERUNGonline/ Kugler)Jens Weidmann (Foto: REGIERUNGonline/ Kugler)Predsjednik njemačke središnje banke Jens Weidmann pozvao je u utorak svoju zemlju da preuzme ulogu "stupa stabilnosti" u borbi s dužničkom krizom i da se zauzima za očuvanje neovisne monetarne politike.

Najveće europsko gospodarstvo nosi "posebnu odgovornost" koja premašuje njezinu ulogu glavnog financijaša programa pomoći i jamstava koji se pripremaju u zadnjih godinu dana, rekao je čelnik Bundesbanke u govoru u Berlinu na skupu njemačkih poslodavaca.

"Njemačka mora ispuniti svoju zadaću stupa stabilnosti" pružajući "dobar primjer" u vođenju javnih financija, ali i zauzimajući se za "stabilnu europsku monetarnu politiku", naglasio je.

Weidmann, bivši savjetnik Angele Merkel koji je na vodeću dužnost u Bundesbanci došao prije nekoliko mjeseci, pozvao je kancelarku da ne skrene sa svog pravca, usprkos sve brojnijim pozivima da se Europska središnja banka (ECB) jače uključi u borbu s krizom.

To bi bila "ozbiljna pogreška", ocijenio je Weidmann koja bi "dodatno potkopala povjerenje". Zadaća bilo koje središnje banke, pa tako i banke koja je zajednička za 17 zemalja eurozone, "nije da financira državni proračun, naprotiv, to joj je zabranjeno", upozorio je.

Protivljenje Berlina je glavna zapreka većoj ulozi ECB-a u suzbijanju krize, kakvo primjerice traži Francuska.

Weidman je ponovio svoje neslaganje s raspodjelom duga unutar eurozone, dok se Europska komisija sprema iznijeti više prijedloga za plasman euroobveznica.

Berlin se protivi tim "euroobveznicama", premda je jedan izvor u EK-u u utorak rekao da se dogodio "pomak" u njemačkom stajalištu.

Spomenuvši izrijekom Italiju i Španjolsku, čije su kamatne stope ovih tjedana dosegnule vrhunac, Weidman je ocijenio da će se te dvije zemlje izvući iz krize bez pomoći izvana, za razliku od Grčke, Irske i Portugala. "U tim dvama slučajevima, siguran sam da im ne treba pomoć izvana, već da će si same moći pomoći te da će njihove vlade donijeti nužne mjere" u tu svrhu.

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika