22.11.2011. / 16:58

Autor: Hina

Hrvatska treba potpisati ugovore o privatizaciji brodogradilišta prije pristupanja

Europska komisija u utorak je istaknula kako očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u pogledu restrukturiranja brodogradilišta u poteškoćama i potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji prije stupanja u članstvo.

Hrvatska mora privatizirati brodogradilišta prije ulaska u EUHrvatska mora privatizirati brodogradilišta prije ulaska u EUEuropska komisija u utorak je istaknula kako očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u pogledu restrukturiranja brodogradilišta u poteškoćama i potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji prije stupanja u članstvo.

"Komisija će pozorno pratiti proces restrukturiranja brodogradilišta u Hrvatskoj i očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora", izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Stano dodaje da je Hrvatska zatvorila pristupne pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje, nakon što se obvezala da će restrukturirati brodogradilišta u poteškoćama, te da su te obveze navedene i u Ugovoru o pristupanju koji će uskoro biti potpisan.

Prema protokolu koji je pridodan pristupnom ugovoru, Komisija može naložiti Hrvatskoj da vrati svu pomoć ili potporu za restrukturiranje koju su brodogradilišta primila od ožujka 2006. godine, ako do dana pristupanja ne budu potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta.

"Jedan od uvjeta koji je naveden u protokolu jest potpisivanje privatizacijskih ugovora prije pristupanja, što čini nemogućim bilo koji drugi oblik restrukturiranja", poput javno-privatnog partnerstva, kaže Stano.

"Do danas privatizacijski ugovori još nisu potpisani. To su vrlo složeni dokumenti. Međutim, važno je pristupiti potpisivanju privatizacijskih ugovora s odabranim ponuditeljima što je prije moguće. To je nužni sljedeći korak u procesu restrukturiranja koji treba dovesti do održivih brodogradilišta", kaže glasnogovornik Komisije.

Stano dodaje da su 10. listopada povjerenici Štefan Fuele i Joaquin Almunia napisali pismo hrvatskoj vladi u kojem su istaknuli važnost činjenice da Hrvatska što prije ispuni svoje obveze u tom području.

"Nakon pristupanja Hrvatske, pravila i postupci EU-a o državnim potporama bit će u potpunosti primjenjivi u Hrvatskoj. To znači da neće biti posebnog mehanizma nadzora o tržišnom natjecanju nakon pristupanja i Hrvatska će biti tretirana i podlijegati istim pravilima kao i svaka druga zemlja članica", rekao je Peter Stano.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 22.11.11. 18:03

dobro je, znači eu komisija je skužila podvalu ove vlade, koju je i nova sigurno planirala tko god dođe na vlast - otezati i dalje s privatizacijom i dijeliti plaće neradnicima u brodogradilištima.

i hdz i sdp su bolesno ovisni o svojoj kradljivačkoj marksističkoj političkoj ekonomiji, tržišnu ekonomiju oni naprosto ne mogu smislisti jer u istoj glavnu riječ vode stručnjaci i sposobni poduzetnici, a ne političari,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika