22.11.2011. / 18:22

Autor: Hina

Prihvaćen kontroverzni zakon o usmrćivanju pasa lutalica

Rumunjski zastupnici prihvatili su u utorak, u vrlo burnom ozračju, zakon kojim se dopušta usmrćivanje pasa lutalica, koji je naišao na kritike udruga za zaštitu životinja.

Foto: Ilustracija iz DumovcaFoto: Ilustracija iz DumovcaRumunjski zastupnici prihvatili su u utorak, u vrlo burnom ozračju, zakon kojim se dopušta usmrćivanje pasa lutalica, koji je naišao na kritike udruga za zaštitu životinja.

Za nacrt je glasovalo 168 zastupnika, 111 je bilo protiv, a 14 se suzdržalo. Više desetaka promatrača na galeriji polukružne dvorane dovikivali su zastupnicima koji su bili za prijedlog da su "ubojice".

Zakon je usvojen nakon višekratnih odgoda zbog protivljenja socijaldemokratske i liberalne oporbe.

Po zakonu, odrasli psi u prihvatilištima koje vlasnici ne preuzmu i koji se ne udome u roku od 30 dana, moraju se "usmrtiti" ili "zadržati u azilu".

Odluku o tome donosit će lokalne vlasti, nakon konzultacije s građanima putem ispitivanja javnog mišljenja, mjesnih referenduma i skupova.

Podatke koje je navela vladajuća Demokratsko-liberalna stranka (desni centar), predlagatelj nacrta, da samo u Bukureštu ima 100.000 pasa lutalica i da oko 12.000 ljudi na godinu strada od ugriza pasa, pobijaju neke nevladine organizacije. Potonje se zauzimaju za masovnu sterilizaciju pasa i optužuju političare za "neodgovornost".

Po podacima nevladinih organizacija, gotovo 145.000 pasa lutalica ("majdanezi" na rumunjskom) usmrćeno je u Bukureštu od 2001. do konca 2007., prije nego je eutanazija zabranjena.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika