22.11.2011. / 19:17

Autor: Hina

'Hrvatska svakako ulazi u EU 2013.'

Hrvatska će u Europsku uniju ući 2013. čak i ako dotad ne ispuni preostale obveze, ponajprije onu o prodaji brodogradilišta, rekao je u utorak u intervjuu za Reuters Paul Vandoren, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Paul VandorenPaul VandorenHrvatska će u Europsku uniju ući 2013. čak i ako dotad ne ispuni preostale obveze, ponajprije onu o prodaji brodogradilišta, rekao je u utorak u intervjuu za Reuters Paul Vandoren, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Vandoren je kazao da će Unija nastaviti pozorno pratiti kako službeni Zagreb reformira pravosuđe, bori se protiv korupcije i restukturira sektore brodogradnje i čelika, ali da do hrvatskoga ulaska u EU nema kaznenih mehanizama za neizvršavanje obveza.

"Datum 1. srpnja 2013. u pristupni ugovor upisan je bezuvjetno", rekao je Vandoren. Po njegovim riječima, odsad do hrvatskoga ulaska u Uniju Europska komisija može slati samo "upozoravajuća pisma" hrvatskim vlastima.

"Nadam se da se to neće dogoditi jer to u zemljama članicama neće stvoriti baš pozitivnu sliku o Hrvatskoj. Ne treba podcijeniti psihološki efekt pisma upozorenja", rekao je Vandoren.

No nakon ulaska zemlje članice mogu aktivirati "mnoge zaštitne mehanizme" bude li Hrvatska kršila načela unutarnjeg tržišta EU-a, rekao je Vandoren, ali nije htio govoriti o pojedinostima.

Europska komisija u utorak je u Bruxellesu istaknula kako očekuje da Hrvatska nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u vezi s restrukturiranjem brodogradilišta u poteškoćama te da će potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji prije stupanja u članstvo.

"Komisija će pozorno pratiti proces restrukturiranja brodogradilišta u Hrvatskoj i očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora", izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Stano je dodao da je Hrvatska zatvorila pristupne pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje, pošto se obvezala da će restrukturirati brodogradilišta u poteškoćama, te da su te obveze navedene i u pristupnom ugovoru koji će uskoro biti potpisan.

Po protokolu koji je pridodan pristupnom ugovoru, Komisija može zapovijediti Hrvatskoj da vrati svu pomoć ili potporu za restrukturiranje koju su brodogradilišta primila od ožujka 2006. ne budu li do dana pristupanja potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta.

Poljska je u EU ušla 2004., a imala je isti problem. Europska komisija zapovijedila je Varšavi da proda povijesna brodogradilišta ili da vrati više od dvije milijarde eura pomoći.

Hrvatska je pregovore završila u lipnju, a 9. prosinca u Bruxellesu potpisuje pristupni sporazum koji onda mora ratificirati svih 27 članica EU-a.

Potpora ulasku zemlje u EU u Hrvatskoj raste, ali mnogi građani još ne znaju prednosti i obveze koje članstvo donosi.

"Trudimo se informirati građane. Moraju objektivno i dobro znati o čemu je riječ. Ulazak u EU apsolutno je najvažniji korak koji će ova zemlja učiniti u bliskoj budućnosti", rekao je Vandoren za Reuters.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 23.11.11. 06:33

EU koja nezna kako da rijesi financijsku krizu.......
j... lud zbunjena.....a mi presretni da nas ista ta EU prihvati......ne jednostavno nemam snage da odgovorim na ovo pitanje.......
PS sjecanje me vraca dvadest godina unazad......u istoj Evropi ali i u svijetu kad si rekao da si iz Hrvatske bio si cijenjen........
dvadeset godina poslije....ne da nisi cijenjen nego bivas nisko rangiran.....dali je to domet nase vladajuce strankle(domoljubne-pljackaske).......to je moja dilema??????


registracija
31/1/10

STTony, 23.11.11. 07:49

Europska kriza nama je blagostanje o kojem možemo samo sanjati osim u Grčkoj koji su isto balkansko smeće.

Ako zločinačka organizacija ostane na vlasti još četiri godine nećemo više imati ni za zakrpu na odjeći.


registracija
17/12/10

zmaj, 23.11.11. 08:18

NE u €u, u tu kriminalnu interesnu skupinu, to nije država, nema NITI JEDAN elemenat države, plaća se članarina, gdje se to plaća članarina, koliko ja znam u klubovima.............. To je trgovačko-monetarna unija, NIJE DRŽAVA, SAD, koliko ih mrzio svakim svojim atomom, su država, €U to nije! I ne serite više o toj €U i znam da će svi ovi novinari, SVI, koji pišu razno-razne tekstove o "blagodatima" €U, jer ne smiju drugačije, glasat na referendumu protiv €U jer nisu budale neinformirane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NE U €U!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
20/5/09

BXLCRO, 23.11.11. 16:38

A ti Vandoren si siguran da ces do tada jos biti na funkciji za EU?????


registracija
23/9/11

Ceraria, 23.11.11. 20:28

Hrvatska, na zalost, ulazi 2013 u EU, jer su oni tako odlucili. Govorili mi i glasali na referendumu kako hocemo. Jedino sto se mozemo nadati( bar ja se nadan) da ce se ta cila pizdarija raspast.
Jo sta bi volia opalit trisketinu onome barosu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika