23.11.2011. / 12:41

Autor: Renato Baretić

Baretić:

Heroji, a ne apstinenti

Gotovina je odbio sve ponude ovdašnjih kriminalnih intriganata i politikanata s figom u džepu da im postane počasni građanin ili da neka ulica ponese njegovo ime, baš kao što je i neki dan odustao od upisa u scheveningenski popis hrvatskih birača. Ostali državljani koji nemaju opciju brisanja s biračkog popisa na izborima trebaju postupiti kao heroji, a ne apstinenti

Među onima koji o meni ne misle loše sad će se netko možda narogušiti, ali - meni je taj Ante Gotovina oduvijek bio, na neki nejasan način, prilično simpa lik. Jedan od onih po čijim se biografijama snimaju holivudski blockbusteri u kojima glavnu ulogu igraju George Clooney ili Harrison Ford. U načelu dobar tip kojega, po scenariju, zeznu loše okolnosti. Nit je završio neku školu, nit ga je ikad bilo imalo briga što je Heidegger zapravo mislio, ali ima snažan instinkt za preživljavanje bez kompromisa. Nema tog filma, stripa ili knjige u kojoj bi netko nalik Anti Gotovini mogao figurirati kao negativac. Nikad nikoga nije ubio kao civil, nijednu takvu zapovijed nikome nije izdao kao vojnik, a žene su pred njim ili padale nauznak, ili barem pokazivale (poput Carle del Ponte u TV-intervjuu Silviji Luks) ozbiljne simptome istovrsne neravnoteže.

Jebač, a ne zločinac

Ante Gotovina je, ukratko, ako mene pitate - jebač, a ne zločinac! Nažalost, na njegovu mangupsku karizmu nalijepilo se i zakačilo previše mufljuza, i provincijskih i metropolitanskih, koji su ga, misleći samo na to kako da sebe same izvuku iz dreka u koji su zagazili, pretvorili u simbol svojeg lopovluka, prijetvornosti, a bogme i zločinaštva. I eno ga sad, s nepravomoćnom perspektivom da još 39 godina, ako bog da zdravlja i živaca, provede iza rešetaka.

Ali Ante Gotovina nije mačji kašalj. Elegantno je i dostojanstveno odbio sve ponude ovdašnjih kriminalnih intriganata i politikanata s figom u džepu da im postane počasni građanin ili da neka ulica ponese njegovo ime, baš kao što je i neki dan odustao od upisa u scheveningenski popis hrvatskih birača. Ej, ljudi, on je odbio mogućnost da iz pritvora glasa na hrvatskim izborima! Jer - što će to njemu? Zašto bi glasao, i za što? Za koga?

Ubojice, pljačkaši, palikuće

Od preostalih osam tamo pritvorenih državljana RH, nitko se nije sjetio na taj način simbolički uzvratiti toj istoj RH na pruženoj potpori, svi će oni za izdvojenim stolićem u zatvorskoj blagovaonici glasati 4. prosinca, znaju već jamačno i za koga i zašto, a doći će im tog dana tamo i predstavnik GONG-a, nije to mala stvar! A Gotovina ne želi imati veze s time, boli njega neka stvar i za izbore i za stranke. A i za Hrvatsku, na kraju krajeva. Kakve, uostalom, veze imaju on i Republika Hrvatska, osim što je on predvodio vojsku koja ju je oslobodila, da bi potom za njegovim stopama, na sigurnoj udaljenosti, sutradan nahrupile horde ubojica, pljačkaša, palikuća i inih marodera što se već godinama kamufliraju njegovim imenom, kao da ih je baš on zvao za sobom da bi zbog njihovih zločina (ne svojih!) mogao fasovati žuđenih 45 godina zatvora?

Prisilni apatrid

Ante Gotovina vjerojatno nije neki heroj, ali nije, braćo, ni zločinac, barem ne ratni, budimo realni. Nije pištoljem ubijao babe, nije rušio spomenike kulture po drugim zemljama, nije strijeljao zarobljenike... Jedina je njegova krivica, čini se, u tome što se cijeli život druži s pogrešnim ljudima i sjeda za pogrešne stolove u pogrešno vrijeme. E, za ovaj izdvojeni u zatvorskoj blagovaonici neće sjesti!

Ante Gotovina je, sad sam tek skužio, The Frajer i pol, jedan od onih o kakvima se snimaju oni filmovi s početka. Ako ni po čemu drugom, onda barem zbog ovog odbijanja da se prijavi na scheveningenski birački popis. Nije odlučio apstinirati od izbora, ne, odlučio je, sam i svjesno, da ga uopće ne bude na glasačkom spisku, da ga uopće ne bude briga! "Ma ko vas jebe, sve skupa!" poruka je duboko razočaranog prisilnog apatrida s nepravomoćnom presudom na doživotni zatvor. Osim osobnog ponosa, što mu drugo preostaje?!

Gotovina je to shvatio, a vi?

Vi ste, znam, poput mene, i dalje na biračkom popisu, za nas nema mogućnosti brisanja. Pa kad je već tako, ajmo onda, barem pred vlastitim ogledalom, biti heroji, a ne apstinenti.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.11.11. 13:35

sad će se netko možda narogušiti.
Ante Gotovina je možda sve to što je navedeno. I nije radio to što je navedeno. Nije ubijao, rušio spomenike, itd. Ali je prihvatio da bude general, zapovjednik u ratnim akcijama. Taj posao nije dobro obavio. I zato je tamo gdje je. I to je jedino ispravno.


registracija
1/6/08

burgonjac, 23.11.11. 14:14

Da Ante Gotovina nije posao dobro odradio kao general, ne bi ti sada tu ovako pametovao, i ne bi ovo sranje od novina imalo domenu .hr

Mnogo stvari bi se drugacije odvijalo.

Renato Baretic, divim ti se kako se ti mozes uopce pogledati u ogledalo. Tko si ti olosu jedan da ovako samouvjereno mozes davati tvoje ocjene o ljudima koje ne poznas niti znas sto su oni napravili.

Meni je fascinantno kako vas ne grize savjest da netko zasluzan za vasu slobodu lezi u zatvoru da bi ti mogao srati po njemu bez pardona


registracija
8/4/08

arisa, 23.11.11. 15:13

"Ante Gotovina vjerojatno nije neki heroj, ali nije, braćo, ni zločinac, barem ne ratni, budimo realni. Nije pištoljem ubijao babe, nije rušio spomenike kulture po drugim zemljama, nije strijeljao zarobljenike..."

koja glupost!!!
umjesto imena Ante Gotovina mogu i drug imena: Slobodan Milosevic ili Franjo Tudjman ili ... Sadam Husein ...


registracija
1/3/11

Laudate, 23.11.11. 18:16

Gdje su 1991 bili svi ovi velike demokrate da nas obrane od veliko-srpskih osvajača.

Da su oni branili Hrvatsku vjerojatno bi drugačije izgledala.Bila bi veća, manja, demokratskija, pravičnija ili je možda uopće ne bi bilo. Tko zna.

Ali nisu i sada kritizerstvom nadomještaju svoj kukavičluk.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 23.11.11. 21:30

Eh, poštovani gospon Baretić,
neki od "mudrih" kritičara Vašeg teksta
trebali bi barem dva ili tri puta pročitati što ste napisali
i pokušati doći do
naravoučenija
(kak bi rekli "braća" Rusi).


registracija
23/11/11

deusexmachina, 24.11.11. 05:12

ZAISTA NEVIN !!!

Gotovina je prije svega najsposobniji general Domovinskog rata.No on zaista nevin trune u Hagu dok se pravi "junaci" Oluje koji su "ratovali" protiv preostalih staraca u Krajini i to danima nakon završetka akcije ......skrivaju, laprdajući o nekakvom domoljublju. Da i ne spominjem Krivoustog i njegove "bisere" s Brijuna ili njegove genijalne vojne "poteze" u pogledu Vukovara koje je vukao naravno.....na teniskom terenu. Fuuuuuuj !!! Prava HDZ-ovska "posla"


registracija
24/11/09

friz, 24.11.11. 09:20

u Hagu definitivno sjedi NEVIN ČOVJEK!!!Znamo da je "kažnjen" samo zato što baš ON OSOBNO nije dopuštao da se svašta radi za vrijeme Oluje.Mnogi časni ljudi su zbog svoje korektnosti i poštenja nastradali i u ratu i poslije.Danas imamo za vidjeti na što je spao HDZ.NARAVNO,JER JE PRIJE SVEGA IZ SVOJIH REDOVA POTJERAO SVE POŠTENE DOMOLJUBE.Vidjeli smo više puta i snimku sastanka Gotovine sa časnicima,koja to i potvrđuje.No to masonkoj mašineriji NE ODGOVARA!!Pustili su na slobodu Čermaka,jer im je preko Porgesa,evo opet jednoga masona,prodao Tifon!!Po kriterijima koji su "primjenjeni" kod osude Gotovini,trebalo bi u Hagu završiti i biti osuđeno,barem tisuću raznih generala,brigadira,pukovnika svih vojsaka svijeta,u kojima bi po broju prednjačili američki i NATO generali,a za Irak,Libiju,Avganistan ITD..ALI OBZIROM DA JE MNOGIM LJUDIMA sve jasno,NIŠTA OD TOGA!!Barem do momenta ako se u svijetu ne dese neke drastične promjene.Kao što vidimo,po situacijama oko sebe izgleda da je Počelo!!!Isto što sam napisao za Gotovinu vrijdi i za Markača.I Gotovina i Markač,su na neki način Petar Zrinski I Krsto Frankopan modernog doba naše povijesti.Kako i onda,tako i sada svjetkoj ELITI ne odgovaraju časni i pošteni,jer ih se BOJE!!!


registracija
11/1/10

fluid, 24.11.11. 11:59

Renato,kada si već pokušao opisati Antu kao čovjeka koji i nije baš heroj i onda si dodao još niz svojih kvalifikacija,bilo bi dobro da napišeš još jedan članak u kojemu bi ti dao svoju ocjenu i opis kako bi trebao izgledati hrvatski heroj rata?Ima nekih simpatičnih stvari koje si ovdje naveo ali je Gotovinina sudbina tako ružna da tvoje metafore i sarkastičnosti,ovdje nemaju mjjesta.To si sam trebao razlučiti i ne pisati o tome kao neki oblik smiješnoga teksta.Spominjući riječ"jebač"i slično.To si svakako morao uvidjeti i drugačije napisati.Ovako uopće niti si ispao frajer niti dobar komentator.Ti si ispao lakrdijaš,u stvari.Previše smrti,previše nepravde,previše užasnih sudbina,previše sramote,previše licemjerja je na ovim prostorima gotovo satralo narode a da bi ti te okolnosti pokušao prikazati gotovo komično.Uvjeren sam da si htio dobro ali si potpuno izgubio kompas načinom i stilom pisanja.O svim oblicima hrvatske katastrofe,nemožeš pisati na takav način.Mnoge smrti i nepravde se ne opisuju tako.A ti si upravo to uradio.Ma kako se opravdavao sam pred sobom,znaš da si onakav kako te drugi ocjenjuju a ne kako ti o sebi misliš.E pa niti si najpametniji niti se sam možeš ocjenjivati.Ovdje te osobno ocjenjujem ocjenom 1.Djelomično ti tekst ima prolaznu ocjenu ali si te dijelove govnom zapečatio.Ili napiši ozbiljan tekst sa svim relevantnim činjenicama koje si htio istaknuti(i nisu tako loši,kao što je primjer oko glasovanja )ili se okani da mješaš doslovno kruške i jabuke u istoj zdjeli.


registracija
2/1/11

prohujalo, 25.11.11. 03:38

svi oni koji nisu shvatili ovaj teks, njihov problem
ja potpisujem-ovo je tragikomika naseg ratnog i poratnog stanja. Svi koji se ne slazu s tim, neka pogledaju povijest istog Gotovine, ali je isti taj dobro debelo naplatio i jos uvijek naplacuje dvije godine svog posla(necu upotrijebiti pripadnost i domoljublje-njegova povijest pokazuje da mu je posao-ratnik, ali se malo preracunao, nije racunao na lazi strane za koju je radio.....greska u koracima


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.11.11. 14:35

Uza sve poznato i nepoznato što se veže i krije uz ime Ante Gotovine, žalosno je da o njemu ima potrebu, na ovakav način, pisati osoba koja mu nije dostojna ni cipele obrisati na ulici.

Ali, eto, kod nas predsjednik države i novinar očito može biti svatko, bez prijamnog ispita i potrebne stručne i moralne provjere!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 25.11.11. 23:14

@Zvonko - Nino Raspudiću
pišeš :
"Kod nas predsjednik države i novinar očito može biti svatko, bez prijamnog ispita i potrebne stručne i moralne provjere!"
---------------------
Zaista jadni ste vi Ercegovci kad vam u Hercegovini svatko može biti predsjednik države i novinar.
A Ti si lošiji od svakog od njih
i
zbog toga si se Ti dotepel v Hrvatsku, pobegel si od svoje ustaške nedemokratske braće.


registracija
30/9/09

davor12345, 27.11.11. 08:56

Jeba te, kako ne morete shvatit ovako jednostavan tekst! Čovjek kaže da je Gotovina najeba zbog drugih, koji ga sad tobože brane stalno tepući jedno te isto! Samo još triba dodat Baretiću, da Gotovina nije dobio čin generala školovanjem, nego mu je to da prvi naš pricjednik, vjerojatno na savjet našeg Gojka, ministra obrane s dalekoumnim vizijama. On je bija dočasnik u legiji stranaca, a to je ipak velika razlika u odnosu na tri razine više koje je obnaša. Praktički se primija posla za koji nije ima iskustva ni znanja, a najeba je zbog tisuća kokošara. Imaš lipo prvo vojnike, pa dočasnike, časnike, pa više časnike, pa visoke časnike. Preskočija je nekoliko stepenica odjednom. Slično je napravila i jedna od njegovih žena, pukovnica. Ako nije prvi, onda joj je vjerojatno drugi čin bio čin pukovnice. Jeba te, svaki dočasnik ili časnik koji je proša nekoliko razina zapovijedanja zna koja je to muka preći jednu stepenicu, a oni su po rodijačkim vezama uzimali činove za kako god su htjeli. O tome bih ja volio ovdje čitati malo, a ne koga je ovaj playboy jebao ili ne.


registracija
26/11/11

iustitia2, 27.11.11. 15:33

A zašto da vam pišem komentar kad ga ubrzo - nakon što zaključite da vam se ne sviđa - jednostavno IZBRIŠETE!???????


registracija
12/11/11

Janko1979, 28.11.11. 10:28

čemu služi Haag?Nije ni Sanader lopov,budimo realni


registracija
16/2/11

pro, 28.11.11. 11:01

Gotovina,Markač... karta za ulazak u EU


registracija
22/3/11

vferari, 01.12.11. 15:10

Ovim člankom gospodin Baretić je htio reć,oni koji su Gotovinu i ostale generale strpali u zatvor šepure se u vladi i saboru neki u remetincu danas su opet na izbornim listama,na primjer Šeks lociraj i t.d.poenta je glasajte za promjene glasajte za one koji su bili na vlasti i nikoga nisu od branitelja izručili ni osudili.


registracija
7/12/11

lucifer, 07.12.11. 12:06

I meni se dopada istina da Gotovina ne pristaje na silne "zaslužene" počasti raznih podrepaša koji mu se žele "odužiti". On sve to rezolutno odbija. Svaka mu čast zbog toga. Istina je da nije kriv za čopore ubojica i palikuća koji su nagrnuli za njim. Međutim, ipak se u Baretićevom tekstu o njemu osjeća izvjesni sarkazam, kao nije školovan, nije ovo ili ono. To je kao Ivanu Kozarcu odreći književnu veličinu zato što nije završio ni osnovnu školu po današnjim mjerilima. Ili nepismenom indijanskom poglavici Biku koji sjedi odreći vojna umijeća kojima je do nogu potukao školovanog generala amerićke vojske Kastera.
O da general Gotovina je čovjek i gospodin, što mnogi koji o njemu laprdaju nisu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika