23.11.2011. / 15:25

Autor: Nacional.hr

Sekularizam u BiH na 'klimavim' nogama

"Nebrojno mnogo puta kao poslanik u parlamentu prisustvovao sam glasovanjima gdje neki zakoni nisu prošli jer nisu dobili odobrenje u vjerskim zajednicama", izjavio je Komšić

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAkademska zajednica u Sarajevu raspravljala je za okruglim stolom o pitanju je li BiH danas sekularna ili vjerska država i rastućem utjecaju vjerskih zajednica, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Ustav BiH je odredio bosanskohercegovačko društvo kao multietničko i multivjersko građansko, s pripadajućim uobičajenim ljudskim pravima i slobodama. Kako bi država efikasno i u skladu sa svojim odgovornostima obavila ove zadaće, ona mora biti strogo odvojena od utjecaja pojedinaca, raznih društvenih grupa, vjerskih zajednica i njihovih dužnosnika. Pojam sekularne države u Daytonskom sporazumu, odnosno Ustavu BiH, direktno nije naveden. U Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju vjerskih zajednica piše kako su vjerske zajednice odvojene od države, ali i kako je u BiH zajamčena sloboda kolektivnog, individualnog i privatnog izražavanja vjere.

Profesor Nerzuk Ćurak, s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, na primjeru Poljske kao jedne od najreligioznijih država na svijetu, gdje crkva ima značajnu ulogu, navodi kako se u BiH vode isprazne i često isključive debate na temu sekularne s jedne i vjerske države s druge strane, odnosno kako istinske debate zapravo nema. Lider novog Palikot pokreta u Poljskoj, Januš Palikot, nedavno je osvojio deset posto glasova birača i ušao u parlament uz slijedeće ideje: 'križeve van iz državnih ustanova, vjeronauk van iz škola, biskupe van iz politike, crkvu van iz proračuna'. "Izostaje u ravni političkog organiziranja ideja koja bi bila ovako radikalna kao što je lidera poljskog pokreta Palikot, jer očigledno da naša ljevica ovo ne govori, očigledno ni naša desnica, odnosno rekao bih da nemamo stvarni odnos, nego da je on na nivou jednog klatna kako se masa pomiče", rekao je Ćurak. Profesor podsjeća na primjer uvođenja vjeronauka u vrtiće u Sarajevskom kantonu, o čemu se nakon smjene direktorice javne ustanove prestalo govoriti i kako su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

Profesor na Filozofskom fakuletu, Ivo Komšić, smatra kako se temeljni princip uređenja države i društva koji podrazumijeva odvojenost države od utjecaja vjerskih zajednica i njihovih velikodostojnika odavno narušen u BiH. "Da ne govorimo o tome koliko se već rad državnih institucija podređuje zahtjevima vjere i vjerskih obaveza. Nebrojeno mnogo puta kao poslanik u parlamentu prisustvovao sam glasovanjima gdje neki zakoni nisu prošli jer nisu dobili odobrenje u vjerskim zajednicama", izjavio je Komšić.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika