23.11.2011. / 13:24

Autor: Hina

Više vježbanja - manje depresije

Žene u dobi od 55 do 80 godina koje su u životu više vježbale i manje vremena provodile pred televizijskim ekranima rjeđe obolijevaju od depresije, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo tisuće žena i utvrdilo da je najbitniju ulogu u borbi protiv depresije imala tjelesna aktivnost.

Žene koje češće vježbaju, manje obolijevaju od depresijeŽene koje češće vježbaju, manje obolijevaju od depresijeŽene u dobi od 55 do 80 godina koje su u životu više vježbale i manje vremena provodile pred televizijskim ekranima rjeđe obolijevaju od depresije, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo tisuće žena i utvrdilo da je najbitniju ulogu u borbi protiv depresije imala tjelesna aktivnost.

Znanstvenici su utvrdili da žene koje se najviše bave fizičkim aktivnostima (prosječno 90 minuta dnevno) imaju 20 posto manje izglede razviti depresiju od onih koje rijetko vježbaju odnosno fizički su aktivne manje od deset minuta dnevno, prema rezultatima istraživanja objavljenima u American Journal of Epidemiology.

S druge strane istraživači su uočili da više sati provedenih pred tv ekranima ide uz veći rizik od depresije. Tako su žene koje su prosječno dnevno gledale televiziju tri i više sati imale 13 posto veće izglede za depresiju u odnosu na one koje jedva da su otvarale televizor.

"Visoka razina tjelesne aktivnosti povezana je s nižim rizikom depresije", kaže Michel Lucas s harvardske škole javnog zdravlja iz Bostona i objašnjava da više vremena provedenog u tjelesnim aktivnostima može ojačati samopouzdanje i osjećaj kontrole kao i povećati razinu endorfina u krvi koji potiče dobro raspoloženje.

Iako istraživanje nije izravno dokazalo da gledanje previše televizije i izbjegavanje tjelovježbe uzrokuje depresiju pokazalo je da postoji veza.

Obrađeni su podaci oko 50 tisuća žena koje su praćene u razdoblju od 1992. do 2000. godine. Iz istraživanja su isključene sve kod kojih su se simptomi depresije pojavili u prve četiri godine ispitivanja. Na kraju istraživanja žene su bile u dobi od 55 do 80 godina života i u praćenom razdoblju od 1996. do 2000. simptomi depresije pojavili su se kod 6500 žena.

Sudionice ispitivanja bilježile su prosječno tjedno vrijeme provedeno pred televizijom te koliko su često hodale, trčale, vozile bicikl ili plivale.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika