23.11.2011. / 14:32

Autor: Hina , Nacional.hr

Gredelj:

USKOK krši HDZ-ovo pravo na obranu

HDZ-ov branitelj smatra da u "političkoj, pravnoj i medijskoj atmosferi, u kojoj se svakodnevno insinuira podizanje optužnice, iako ni istraga još nije dovršena", USKOK uskratom prava na uvid u spis njegovoj stranci dovodi u pitanje ostvarenje i zaštitu osnovnih prava okrivljenika na obranu i pošteno suđenje

HDZ-ov odvjetnik Vladmir Gredelj izvijestio je danas da mu USKOK nije omogućio uvid u dokumentaciju i preuzimanje ostatka spisa, ocijenivši to kršenjem prava okrivljenika na obranu te jednim od dokaza da HDZ nije ravnopravna stranka u postupku.

"Na službeni zahtjev za uvid u dokumentaciju te preuzimanje ostatka spisa, koji sam uputio USKOK-u kao tijelu koje provodi istragu protiv moje stranke, dobio sam ničim obrazložen odgovor da to nije moguće u dogledno vrijeme. To nije samo kršenje prava okrivljenika na obranu nego i jedan od dokaza da HDZ očito nije ravnopravna stranka u tom postupku te da je to tijelo nadležno za postupanje u očito u jačoj poziciji", stoji u Gredeljevu priopćenju.

HDZ-ov branitelj smatra da u "političkoj, pravnoj i medijskoj atmosferi, u kojoj se svakodnevno insinuira podizanje optužnice, iako ni istraga još nije dovršena", USKOK uskratom prava na uvid u spis njegovoj stranci dovodi u pitanje ostvarenje i zaštitu osnovnih prava okrivljenika na obranu i pošteno suđenje.

"Kao branitelj HDZ-a izražavam svoju duboku ljudsku i profesionalnu ogorčenost tim činom te sam, s obzirom na pozitivne pravne propise hrvatskog zakonodavstva kojima se predviđa zaštita prava svih okrivljenika, pa tako i HDZ-a, primoran ovim putem apelirati na nadležna tijela da postupaju u skladu sa zakonom propisanim dužnostima i ovlaštenjima", navodi se u priopćenju.

U USKOK-u se nije mogao dobiti komentar na priopćenje Gredelja koji je jučer, pak, glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću uputio pritužbu zbog "curenja" podataka iz istrage u slučaju Fimi media, u kojoj je HDZ kao pravna osoba osumnjičen za tzv. crne fondove. Gredelj je pritom od USKOK-a zatražio da određene dokazne radnje ili njihove dijelove, ponajprije iskaze okrivljenika i svjedoka, učini dostupnim javnosti s obzirom na to da su ključne informacije već ionako objavljene u medijima te da je istraga već u poodmakloj fazi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 23.11.11. 14:42

Lajavac!!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 23.11.11. 15:03

Gredel, dobit ćete spis na uvid kada dođe vrijeme zato a ne kada vi tražite.


registracija
23/10/09

spinner, 23.11.11. 15:41

Đavolji odvjetnik.
Doći će i on na red...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika