23.11.2011. / 15:25

Autor: Hina

Timošenko nije teško bolesna i ostaje u zatvoru

Ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja, nije teško bolesna, kadra je pristupiti ispitivanju i ostat će u zatvoru, objavile su vlasti nakon liječnikog pregleda.

Julija TimošenkoJulija TimošenkoUkrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja, nije teško bolesna, kadra je pristupiti ispitivanju i ostat će u zatvoru, objavile su vlasti nakon liječnikog pregleda.

"Julija Timošenko obavila je potpuni liječnički pregled u jednoj bolnici u Kijevu", rekao je ministar Olekandar Aništčenko, prenosi agencija Interfax.

"Tijekom tih pregleda nije otkrivena nikakva patološka promjena koja bi ugrozila njezin život", dodao je i naglasio da ništa se sprečava daljnje pravosudne procedure, ni ispitivanja u sklopu novih istraga protiv nje zbog navodne korupcije.

Aktivistica za ljudska prava Nina Karpačova u ponedjeljak je posjetila 50-godišnju Timošenko, osuđenu na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, i izvijestila javnost da je ona jako bolesna i da ne može ustati iz kreveta. Po njezinim riječima, problem je u lumbalnom dijelu kralježnice, posljedici automobilske nesreće iz 2009. godine.

U tom kontekstu predsjednik Viktor Janukovič je u utorak rekao da će Timošenko biti pružena medicinska njega izvan zatvora i pretrage kojima bi se utvrdila ozbiljnost njezina stanja.

Timošenko je u listopadu osuđena na sedam godina zatvora jer je za obnašanja dužnosti premijerke sklopila za Ukrajinu nepovoljne plinske sporazume s Rusijom.

Slučaj Timošenko izazvao je napetosti između Ukrajine i EU-a. Predsjednik Janukovič je pod pritiskom Unije da oslobodi čelnicu oporbe koja je tijesno izgubila izbore u veljači 2010. godine. Timošenko i njezini pristaše tvrde da je njezina osuđujuća presuda politički motivirana.

Vezane vijesti

Ukrajina odbacuje molbe EU-a oko Timošenko

Ukrajina odbacuje molbe EU-a oko Timošenko

Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je u srijedu kritike Zapada na tretman zatočene bivše premijerke Julije Timošenko kao "neopravdane", dajući… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika