23.11.2011. / 19:01

Autor: Nacional.hr

Večer posvećena samo ženama - Girl Geek Dinner

Cilj mu je okupiti žene koje dijele strast prema tehnologiji, pružajući im pritom priliku za razmjenu ideja i mišljenja na zabavan i neformalan način, te promovirati važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija

U Hrvatskoj se po prvi puta, po uzoru na mnoga Girl Geek Dinners inozemna druženja, okuplja zajednica žena koje vole tehnologiju, inovacije, računarstvo, gadgete, video igre, programiranje ili su jednostavno radoznale i otvorene prema novim komunikacijskim kanalima. Susreti girl geek djevojaka održavaju se diljem svijeta, u gotovo sto gradova, na kojima se stotine žena nalazi kako bi se povezale uživo te razmijenile mišljenja i iskustva o tehnološkim ili poslovnim temama u opuštenom okruženju. Za ideju je zaslužna softverska inženjerka iz Londona, Sarah Lamb, kojoj je dosadilo biti jedina žena na tehnološkim okupljanjima te se odlučila na organizaciju druženja s ciljem promoviranja prisutnosti žena u ICT industriji.

Inauguracijski Girl Geek Dinners Hrvatska održava se 30. studenog u Matis Absolut Lounge baru, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb, s početkom u 18:30 h. Pozvane su sve žene koje su dio ICT zajednice, ali i one koje žele doprinijeti promicanju prisutnosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija - studentice i profesorice informatičkog ili računarskog usmjerenja, programerke, web dizajnerice i sve one koje se osjećaju dijelom girl geek zajednice.

Organizatorice su uz pomoć sponzora, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i tvrtke
Sony Ericsson Hrvatska, osigurale besplatan ulaz za 100 sudionika uz prethodnu prijavu na službenim stranicama Girl Geek Dinners Hrvatska. Sudionice očekuje zanimljiv i zabavan program tijekom večeri. Večerama mogu prisustvovati i muškarci no samo na poziv jedne od registriranih sudionica i uz prethodno odobrenje organizatorica, uzimajući u obzir broj raspoloživih mjesta.

"Girl Geek Dinners je savršena prigoda kako bi se žene koje vole tehnologiju upoznale, razmijenile ideje, podijelile iskustva i nadasve povezale. Čim smo se prihvatile organizacije iznenadio nas je veliki interes djevojaka u ovoj novootkrivenoj zajednici. Ideja nam je organizirati ovakva druženja češće, a kad procijenimo da postoji interes lokalnih girl geek djevojaka u ostalim gradovima nastojat ćemo organizirati koji susret izvan Zagreba„ izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

Izuzev promicanja i jačanja prisutnosti žena u ICT industriji jedan od osnovnih ciljeva je razbijanje društvenih stereotipa o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima. Fokus je upravo na poticanju svih zainteresiranih za bavljenje tehnologijom što uključuje rad s lokalnim školama, fakultetima i sveučilištima, ali i pružanje potpore onima koji trenutno rade u ICT industriji.

Poticanje žena na razvoj u IT industriji

Poticanje žena na razvoj u IT industriji kao jedan od glavnih ciljeva GGD zajednice ujedno je i tema prvog okupljanja. Ivana Andrijašević, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, ovom će prilikom predstaviti istraživanje o ulozi žena u hrvatskom informacijskom društvu koje Ured provodi već drugu godinu zaredom kako bi upozorili na važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u ICT sektoru. Ivana Nižetić Kosović, znanstvena novakinja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, će se osvrnuti na stvarnu situaciju zastupljenosti žena u nastavnom osoblju i studentima fakulteta koji pružaju računarsku i informatičku naobrazbu. Iz poslovnog svijeta će se pridružiti Renata Pavletić Mužak, direktorica tvrtke ESKA i uspješna poslovna žena s dugogodišnjim radnim iskustvom na nekim od ključnih pozicija u IT tvrtkama.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika