24.11.2011. / 09:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Pohodi neonacista

A da su Nijemce ubijali?

Kritičari tvrde da bi policija možda bila odlučnija da je ubijeno desetero Nijemaca. Merkel je, međutim, te tvrdnje u svom govoru odbacila

IlustracijaIlustracijaVal neonacističkih ubojstava imigranata prijeti narušiti ugled Njemačke u svijetu i predstavlja napad na njene demokratske temelje, rekla je u srijedu kancelarka Angela Merkel.

U govoru parlamentu Merkel je rekla da je policija učinila mnogo grešaka time što nije uspjela zaustaviti pa ni otkriti neonaciste koji su ubili devetero useljenika i jednu policajku u razdoblju od 2000. do 2007.

"Užasnuti smo razmjerima te mržnje i rasizma", rekla je Merkel Bundestagu dan nakon što su zastupnici svih šest stranaka osudili desničarska ubojstva iskazavši rijetko jedinstvo među strankama.

"To je šok za našu zemlju i opasnost za naš ugled u svijetu", rekla je Merkel prije nego što je pročitala imena devet ubijenih vlasnika dućana, osam Turaka i jednog Grka, i mlade njemačke policajke.

"Ta su ubojstva napad na našu demokraciju", rekla je Merel. "Odlučni smo braniti naš otvoreni i tolerantni način života protiv groznih zločinaca i njihove odvratne idelogije".

Nakon slučajnog otkrića ubojstava pojavila su se kritike da su njemačka policija, pravosuđe i vlasti bili "slijepi spram desnice" i propuštali znakove da bi desničarski ekstremisti mogli biti krivi za val ubojstava. Kritičari tvrde da bi policija možda bila odlučnija da je ubijeno desetero Nijemaca. Merkel je, međutim, te tvrdnje u svom govoru odbacila.

"Činjenica da je takva desničarska ekstremistička ćelija postojala i u tišini provodile takva jeziva djela, ostajući pri tome neotkrivena tako dugo, je bez presedana", dodala je.

Neonacistička ćelija razotkrivena je ovoga mjeseca nakon samoubojstva dvojice njezinih članova. Policija vjeruje da su počinili samoubojstvo nakon neuspjele pljačke banke. Ubrzo nakon otkrića istražitelji su pretražili izgorjelu kuću u Zwickauu koju su koristili jedan muškarac i žena koji su se kasnije predali policiji. Tamo su našli pištolje korištene u ubojstvu policajke i devetero vlasnika dućana od kojih su osmorica bili Turci a jedan Grk. Svi ubijeni su imali male trgovine ili kioske brze hrane u gradovima po Njemačkoj.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika