24.11.2011. / 17:01

Autor: Nacional.hr

Računalstvo u oblaku - najbrže rastući segment IT tržišta

Upravo objavljena studija Croatia Cloud Services Market 2011-2015 Forecast and 2010 Vendor Shares navodi kako je potrošnja na informacijske tehnologije u oblaku u Hrvatskoj tek u povojima

Boris ŽitnikBoris ŽitnikPrihodi ostvareni uz cloud model isporuke uz promet smartphone uređaja predstavljaju jedine segmente domaćeg IT tržišta u 2010. godini, koji su zabilježili snažan rast, moglo se čuti na IDC Cloud Computing Roadshow-u 2011, koji je okupio oko 150 predstavnika krajnjih korisnika ICT tehnologije. Evolucija i razvoj modela poput softvera kao usluge (SaaS), platforme kao usluge (PaaS) i infrastrukture kao usluge (IaaS) obilježiti će IT scenu na duže razdoblje.

Partneri konferencije, ugledni pružatelji cloud usluga i rješenja HP, Microsoft, IBM, Metronet, S&T i Span u zanimljivim prezentacijama iznijeli su svoja promišljanja uloge i značaja cloud usluga globalno i u zemlji i predstavili svoj portfelj cloud produkata. Konferencija je zaključena okruglim stolom na kojem su: Berislav Lastrić iz HP-a, Marko Makovac iz Microsofta, Alen Gojčeta iz IBM-a, Zdenko Vrdoljak iz Metroneta, Damir Pavušin iz S&T-a i Nikola Dujmović iz SPAN-a dodatno produbili tematiku cloud ponude i cijena, posebno za SMB segment te prednosti i konkurentnost domaće private cloud ponude. Okrugli stol je moderirao Sven Marušić, osnivač i direktor kompanije InfoCumulus.

Upravo objavljena studija Croatia Cloud Services Market 2011-2015 Forecast and 2010 Vendor Shares navodi kako je potrošnja na informacijske tehnologije u oblaku u Hrvatskoj tek u povojima.

"Cloud tržište u širem smislu, koje uključuje naknade za IT usluge pružene na cloud načelu kao i investicije u javna i privatna cloud rješenja procjenili smo na iznos od 68 milijuna kuna u 2010. To predstavlja tek nešto više od jedan posto ukupne IT potrošnje u zemlji. Od toga, na vrijednost usluga pruženih javnim oblakom otpada 18 milijuna kuna. Dakle, sa stajališta ukupne IT potrošnje riječ je o marginalnim iznosima, ali radi se o tržišnom segmentu s perspektivom naglašeno visokog rasta" - istaknuo je Boris Žitnik, direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics.

Računalstvo u oblaku predstavljeno je kao mogućnost uštede u recesijskim prilikama u kojima se Hrvatska nalazi budući da se objedinjavanjem potražnje za procesorskom snagom i kapacitetima za pohranu podataka u virtualiziranoj okolini smanjuju trošak po poslužitelju i trošak aplikacije po korisniku. Stoga je za očekivati da ćemo tijekom narednih godina biti svjedoci bogate cloud ponude i marketinških aktivnosti na hrvatskom informatičkom tržištu.

Vezane vijesti

Skepsa oko informatičke ere "u oblacima"

Skepsa oko informatičke ere "u oblacima"

Cloud Computing je, pojednostavljeno govoreći, alokacija podataka, programa i poslovnih procesa na internet. Cloud na engleskom znači "oblak".… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika