24.11.2011. / 18:54

Autor: Hina

Turudić postao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda

Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas Ivana Turudića predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda, dok je za predsjednika Općinskog kaznenog suda u Zagrebu imenovan Vinko Mioč.

Ivan TurudićIvan TurudićDržavno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas Ivana Turudića predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda, dok je za predsjednika Općinskog kaznenog suda u Zagrebu imenovan Vinko Mioč.

Sudac Turudić, koji je na četvorogodišnji mandat imenovan većinom glasova DSV-a, imao je 191 bod, dok su njegovi protukandidati sa zagrebačkog Županijskog suda - sudac istrage Oliver Mittermayer i sutkinja za mladež Lana Peto-Kujundžić imali 172, odnosno 165,5.

Uz bodove, pri konačnom odabiru DSV u obzir uzima i intervju koji obavlja sa svakim od kandidata te program vođenja suda, za što se najviše može dobiti po 25 bodova.

Turudić je zbog jutrošnjeg razgovora sa članovima DSV-a pomaknuo početak današnjeg nastavka suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu. Turudić je, naime, predsjednik sudskog vijeća koji sudi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje provizije od čelnika MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Uoči imenovanja Ivana Turudića za čelnika najvećeg županijskog suda u Hrvatskoj neki mediji su se bavili pitanjem hoće li on nastaviti postupak protiv Sanadera. Naime, po Zakonu o sudovima, u sudovima s više od 20 sudaca, a što je slučaj sa zagrebačkim Županijskim sudom koji trenutačno ima 88 sudaca, predsjednik suda može obavljati samo poslove sudske uprave, što je bila praksa svih dosadašnjih predsjednika suda na Zrinjevcu.

Turudić je u posljednje vrijeme bio vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog Županijskog suda i šef USKOK-ovog odjela na Županijskom sudu, a u javnosti je, osim po vođenju suđenja protiv Sanadera, poznat kao sudac koji je osudio Hrvoja Petrača zbog otmice sina Vladimira Zagorca, bivšeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Juricu za pronevjeru državnog novca i Milana Šlogara za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak. Donio je i prvu presudu za oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi u slučaju poreznika u aferi Dubai.

Sudac Turudić je u posljednjem sazivu DSV-a bio predsjednik tog tijela, a za njegova mandata bilo je i žalbi na neke odluke DSV-a. U medijima se pisalo da je 57 novoimenovanih sudaca imenovano protivno zakonu, no Turudić je ta nagađanja odbacio, naglasivši da su izabrani na temelju zakona koji je bio na snazi u vrijeme objavljivanja natječaja.

Za predsjednika Trgovačkog suda u Osijeku imenovan je Tihomir Kovačević, dok za predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu nije imenovan niti jedan kandidat s obzirom na to da sudačko vijeće trgovačkih sudova nije dostavilo cjelokupnu dokumentaciju potrebnu za odlučivanje.

Vezane vijesti

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Suđenje Ivi Sanaderu za slučaj Ina-MOL dobilo je nesvakidašnji zaokret kada su mađarski članovi Nadzornog odbora Ine dopisom pokušali utjecati na… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 24.11.11. 19:18

Turudic trenira strogocu na "vezanom" Sanaderu i nabija sebi poene, jer ipak nije to mala stvar premijera u "ostavci" upozoravati na pristojnost i pravila kuce kojoj je evo dogurao do samog vrha. No, nicija, kaze narod, nije gorjela do zore. A moze i ona druga - svemu ima vrijeme!


registracija
11/12/07

time, 24.11.11. 22:50

Šeks i HDZ nastoje prije odlaska zaštititi ne samo svoje poslušnike i egzekutore (Turudić i dr.) nego i osigurati da se HDZ-ovcima nebi sudilo nakon što nestanu sa političke scene. O tome će brigu povesti Turudić na županijskom nivou a Mioč na općinskom. Ovaj Turudić je najbolji primjer kako se napreduje u pravosudju ako viriš iz Šeksove guzice a ovaj nije niti po zrak izlazio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika