12.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

SEOUL

OSUĐEN NAJMLAĐI PREDSJEDNIKOV SIN

Sud u južnokorejskom glavnom gradu Seoulu osudio je Kim Hong-gula, najmlađeg sina južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga, na dvije godine zatvora zbog korupcije uz rok kušnje od tri godine i globu od 160.000 dolara. Samo deset dana ranije osuđen je i srednji sin predsjednika Kima, također zbog korupcije, ali u sasvim nevezanom slučaju. On će morati u zatvor, jer je bezuvjetno osuđen na 42 mjeseca zatvora. Najmlađi predsjednikov sin bio je optužen da je primio gotovo tri milijuna dolara mita, kako bi utjecao na neke državne odluke.
Predsjednik Kim zbog ovih skandala svoja dva sina nekoliko se puta javno ispričao, iako on osobno nije kriv, niti umiješan u bilo kakav skandal. On je do tih skandala svojih sinova bio zbog svoje disidentske prošlosti, demokratičnosti i poštenja jako cijenjen, ali mu je sada popularnost pala. Kako ovi skandali ne bi loše djelovali na njegovu stranku, on je iz nje izašao.
U prosincu se u Južnoj Koreji održavaju predsjednički izbori, na kojima se Kim Dae-jung ne može kandidirati zbog ustavnog ograničenja predsjednicima na jedan mandat od pet godina.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika