25.11.2011. / 00:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Kaznene prijave u slučaju Kamensko

Crlenjak i Vlajčević uhićeni su jučer ali su večeras pušteni da se od tih optužbi brane sa slobode prije nego je istekao rok od 24 sata, koliko ih je policija mogla zadržati bez da ih odvodi nadležnom odvjetništvu.

Antun Crlenjak; Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Antun Crlenjak; Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio je kaznene prijave protiv posljednjeg direktora propale tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka te predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnika tvrtke Vilinske poljane Davora Vlajčevića teretići ih za zlouporabe i poticanje na zlouporabu u kupnji dionica Dalte.

Crlenjak i Vlajčević uhićeni su jučer ali su večeras pušteni da se od tih optužbi brane sa slobode prije nego je istekao rok od 24 sata, koliko ih je policija mogla zadržati bez da ih odvodi nadležnom odvjetništvu.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenika, MUP je večeras priopćio da je kazneno prijavljena i jedna tvrtka u kojoj je jedan od osumnjičenika odgovorna osoba za kazneno djelo zlouporabe.

Policija sumnja da je Crlenjak u dogovoru s Vlajčevićem od njega kupio dionice Dalte po cijeni koja značajno premašuje stvarnu vrijednost dionica, čime mu je pribavio imovinsku korist u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Također je time pribavljena i imovinska korist trgovačkom društvu Vilinske poljane, priopćio je MUP, navodeći samo inicijale tvrtki.

MUP je u osumnjičene kazneno prijavio nakon što je tijekom kriminalističkog istraživanja ispitao osumnjičene i svjedoke te proveo pretrage.

Nakon podnošenja kaznene prijave nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu održan je savjetodavni sastanak na kojem je ocijenjeno kako je nužno nastaviti izvide radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima su kaznena djela počinjena i moguće odgovornosti drugih osoba, kaže se u priopćenju.

Kako se radi o složenim financijskim transakcijama u koje je uključen veći broj odgovornih osoba i trgovačkih društava, a kako bi se izvidi uspješno proveli, dogovoreno je da će u skladu s protokolom o zajedničkom radu daljnje izvidne radnje i mjere provoditi za to posebno određen tim policijskih službenika i državnih odvjetnika, kaže se u priopćenju.

Glavni ravnatelj policije i Županijska državna odvjetnica odrediti će članove tima za rad u tom predmetu u kojem je nužno kroz daljnje provođenje izvida i kriminalistička istraživanja prikupiti činjenice i dokaze o pribavljenoj imovinskoj koristi za pojedine osobe te o mogućim drugim kaznenim djelima i osobama koje su sudjelovale u financijskim transakcijama. MUP navodi da te transakcije po načinu izvršenja i pribavljenoj imovinskoj koristi pokazuju da je u tim nužno uključiti i službenike Ministarstva financij i drugih tijela.

Mediji od jučer nagađaju da su Crlenjak i Vlajčević, koji je suvlasnik tvrtke Vilinske poljane - najvećeg dioničara Kamenskog, bili uhićeni zbog slučaja Kamensko, zagrebačke tekstilne tvrtke koja je navodno namjerno uništena radi vrijednog zemljišta i nekretnina. Navode pritom da je tvrtka Dalta, koju se povezuje sa suvlasnikom EPH Ninoslavom Pavićem, bila ključna u preuzimanju Kamenskog.

Crlenjakov odvjetnik Mate Matić odbacio je nagađanja da su njegov branjenik i Vlajčević uhićeni zbog slučaja Kamensko.

I EPH je u nekoliko navrata u posljednje vrijeme odbacio sumnje o umiješanosti Pavića u slučaj Kamensko.

Radnice Kamenskog su krajem prošle godine podnijele kaznenu prijavu protiv osoba odgovornih za namjerno uništavanje Kamenskog, a u prvom redu Crlenjaka.

Smatraju da iza Crlenjaka stoje Miroslav Kutle, u čijoj je Globus grupi Crlenjak radio, Ninoslav Pavić i vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Radnice i neke udruge sumnjaju da je uništavanje Kamenskog organizirao Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, te da su mu pomogli Pavić i Todorić preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaćeni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 25.11.11. 10:01

Čim oni za toliki kriminal nisu ostali u prdekani ZNA SE da od toga teško da će išta biti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika