25.11.2011. / 11:57

Autor: Hina , Nacional.hr

Turska:

Neće biti strane intervencije u Siriji

"Neke zemlje kažu da će se Turska umiješati u događaje u Siriji, što nipošto nije točno. Nema ni govora o slanju (turskih) vojnika i o turskoj intervenciji u Siriji. Nećemo dopustiti ni intervenciju drugih zemalja", istaknuo je Arinc koji je i glasnogovornik vlade

IlustracijaIlustracijaPotpredsjednik turske vlade Buelent Arinc odbacio je svaku mogućnost strane intervencije u Siriji gdje režim već osam mjeseci silovito guši narodnu pobunu.

"Odlučno se protivimo svakoj intervenciji u Siriji i odbacujemo svaku mogućnost operacije protiv te zemlje u kojoj bi eventualno sudjelovala Turska", rekao je u četvrtak navečer novinarima, a prenijela je informativna mreža CNN-Tuerk.

"Neke zemlje kažu da će se Turska umiješati u događaje u Siriji, što nipošto nije točno. Nema ni govora o slanju (turskih) vojnika i o turskoj intervenciji u Siriji. Nećemo dopustiti ni intervenciju drugih zemalja", istaknuo je Arinc koji je i glasnogovornik vlade.

Takav bi scenarij imao teške posljedice za čitavu regiju, ocijenio je taj čelnik. Turska je zauzela oštro stajalište prema svom susjedu i bivšem savezniku. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je u utorak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da odstupi s vlasti.

Turska razmišlja o uvođenju tampon zone i zabrane leta nad graničnim područjem između dviju zemalja kako bi se spriječio masovni priljev izbjeglica u slučaju ofenzive sirijske vojske na području uz tursku granicu. Turska je prihvatila oko 7.000 predstavnika sirijske oporbe koji su pobjegli pred sukobom u svojoj zemlji.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika