25.11.2011. / 13:05

Autor: Deutsche Welle

Srbi s Kosova trebaju izvući pouke iz Hrvatske

Iako ima i značajnih razlika, postoje i značajne sličnosti između trenutne situacije na sjeveru Kosova i situacije u Hrvatskoj tijekom ratnih devedesetih godina kada je položaj Srba u pitanju…

Kosovski Srbi moraju se koordinirati sa BeogradomKosovski Srbi moraju se koordinirati sa BeogradomPotpredsjednik Hrvatske vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Slobodan Uzelac za Deutsche welle kaže da su Srbi u prošlosti imali pogrešnu politiku artikuliranu oko parole „svi Srbi u jednoj državi".

"Ta se pogrešna politika razbila o glavu nama Srbima u Hrvatskoj. Pogotovo kada se ona sudarila sa nama također neprihvatljivom politikom hrvatske strane, u kojoj je Hrvatsku trebalo urediti kao državu bez Srba pa i državu protiv Srba", kaže Uzelac.

Podsjećanje na Z-4

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović u izjavi za Deutsche welle također upozorava da je Srbima u Hrvatskoj prvo nuđen plan Z-4, koji je predviđao puno više autonomije i prava nego što danas imaju Srbi u toj državi, ali su ga oni odbili.

"Tu ima puno sličnosti i puno situacija da Srbi na Kosovu prođu otprilike kao mi", upozorava Stanimirović.

Sličnu izjavu nedavno je dao i Milorad Pupovac: „I mi smo imali prilike koje smo propustili, a koje sada Srbi na Kosovu imaju, a koje nadam se neće propustiti. Da li su svjesni toga? Jako bi bilo važno da budu svjesni."

Barikade nisu rješenje

Slobodan Uzelac kaže da bi Srbi na Kosovu svakako trebali surađivati sa državnim vlastima u Beogradu, a ne da na svoju ruku poduzimaju akcije poput postavljanja barikada.

„Bilo kakve aktivnosti koje nisu dogovorene na nivou države, ne mogu biti korisne za nacionalni interes, tko god da ih poduzima", kaže Uzelac.

„Barikadama neće ništa riješiti. Znači, moraju razgovarati i doći do rješenja", slaže se Vojislav Stanimirović. Suština je, kažu Stanimirović i Uzelac, u tome da se Srbi sa sjevera Kosova politički dobro organiziraju i da koordiniraju svoje djelovanje sa vladom u Beogradu.

Autor: Dinko Gruhonjić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
5/10/11

Dragi, 25.11.11. 14:10

A šta vas briga za Srbe sa Kosova, to je problem Srbije i neka ona to rešava, a kako reši tako će joj i biti.


registracija
24/7/11

mrvek, 25.11.11. 15:49

Neće oni izvući pouku jer su glupi. Možda su i mazohisti jer znaju da ih svi guze i da nikad nisu dobili rat. Glupi mazohisti.


registracija
12/1/11

bozhidar, 25.11.11. 15:50

mi hrvati se nismo ikada sudarli sa hrvatskim srbima ili smo ikada zahtjevali/gradili bilo kavku hrvatsku bez srba.
stvar je obrnuta.
istina je da nismo zeljeli u hrvatskoj velesrbe koji su nam radili o drzavi i glavama.
ti su uvijek htjeli stvorit velesrbuju bez hrvata, bosnjaka, madjara, i albanaca ili ako bi nesto u njoj ostalo od tih etnosa, da bi bili gradjan drugo ili treceh reda ili se klanjali srpskim kraljevima

pa su se sudaril sa ustsama 41ve, a 90tih sa skoro svim ostalim hrvatima. hvala


registracija
20/8/10

McCoy, 25.11.11. 17:13

@bozhidar
Pa po Tudjmanu su svi hrvatski Srbi bili "velesrbi" kako ih ti nazivas. Zato i stoji ona optuznica o udruzenom zlocinackom poduhvatu. I sta cemo sa pokusajem "velehrvata" da naprave "velehrvatsku" do Zemuna bez Srba? Kratko ti je pamcenje, secas se valjda sta si ucio u osnovnoj skoli pre nego si emigrirao?


registracija
12/1/11

bozhidar, 25.11.11. 22:00

@mccoy
malo toga znam sto je tudjman rekao o velesrbima u seoskim ili gradskim krajevima hrvatske.

ukoliko je istina da su se srbi u dalmatinskim gradovima dogovarali sa dalmatinskim talijancima kako bi sprijecili ujedinjenje dalmacije sa hrvatskom, onda bih ja to smatrao izdajom svoje vlastite domovine.

ako se uzme cinjenica da su velesrbi smatrali dalmaciju kao srpsku zemlju, a mnoge njene katolike srbima, onda ne treba mnogo pameti da bi se dokucilo zasto su srbi u hrvatskoj suradjivali sa talijancima 41ve i od 19tog st.

sto manja hrvatska, to sto lakse velesrbima oteti pola ili vise hrvatske, a dalmaciju; valjda iz zlobe, ili kako mi kazemo, iz deshpeta, prepustiti italiji.

a tudjman i pavelic nisu se jos ne rodili kad su srbi vec od 19tog st. poceli voditi protuhrvatsku politiku.

ipak je jednoc doslo do sudara. velesrbi su u tom sudaru bili gubitnici.
velesrpstvo je jos uvijek zivo ali vojno sasvim mrtvo; dakle, nema vise ratova na balkanu.

pa je doslo vrijeme da velesrbi prestanu sa zaljenjem, sirenjem mrznje, neistina, pustih nagadjanja, itd.

bili smo jednoc--recimo, do unazad 3k-2g-- bili jedno pleme medju mnogim slovenskim plemenima.
mozemo opet takvi biti. ovisi samo o nama; pa bile granice kavke bile.
pa cak i nismo cisti sloveni. izmijesani smo sa vise etnosa: iliraca, gota, huna, kelta, vlaha, avara, slavena, et al, pa sto ce nam to sveto [za me prokleto] velehrvatsvo, velesrpstvo, muslimanstvo, krscanstvo, osobni supremacizm???

sto sam nabrojio to su velika zla i uzroci svim ratovima, izrabljivanjima, mrznji medju narodima i pojedincima.
samo nas vragobog moze oslobodit od tih zala koje sam nabrojio, a vjerski 'bog' [utopia] i dalje muciti, uciti nas mrznji, nepodnosljivosti, bolesnom misljenju, ulijevati strah u nas, itd. hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 25.11.11. 22:07

moram reci da svijet ima pravo da vjeruje u boga. ali svecenstvo [islamsko, krscansko, judejsko] nije bog nego jedna mafijaska organizacija koja stalno siri mrznju, nesnosljivost, neistine, praznovjerje, itd. hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 25.11.11. 22:18

nije mi poznato da stoji u optuznici [cijoj?] da su hrvati [koji, koliko?] 90tih imali namjeru vratiti zemun hrvatskoj vojnim putem [imali si koliko tenkova, vojske, topova 90te za taj zlocinacki pothvat?] te protjerati [koliko i od kud iz hrvatske] srbe.

a zemun su mogli povratiti samo napadom na samu srbiju.
sto se tice seoskih srba koji su bili ili protjerani ili otisli u srbiju 95te i bosnu naredbom srpskog vodstva, to se je desilo tek nakon srpskog napada na hrvatsku. hvala


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 26.11.11. 09:12

E MOJI HRVATI TEK JE POLUVREME ZNATE ODLIČNO DA GUBITE U DRUGOM POLUVREMENU ALI TADA NEĆE BITI AMERIKANACA I NEMACA DA VAS BRANE ,POČELO JE ,UGUŠIĆE SE EKONOMSKI AONDA STE VI NAŠI


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika