25.11.2011. / 12:05

Autor: Hina

Nastavlja se sijanje smrti

NATO ubio sedam civila

Česta stradanja civila u NATO-ovim operacijama je vrlo osjetljiva tema u toj zemlji, gdje nakon blizu 10 godina strane vojne nazočnosti vlada antizapadnjačko raspoloženje

ArhivaArhivaSedam afganistanskih civila, uglavnom djece, ubile su u srijedu na jugu Afganistana NATO-ove međunarodne mirovne snage u Afganistanu (ISAF), tijekom zračnog napada na talibane.

Česta stradanja civila u NATO-ovim operacijama je vrlo osjetljiva tema u toj zemlji, gdje nakon blizu 10 godina strane vojne nazočnosti vlada antizapadnjačko raspoloženje.

Bombardiranje se odvijalo u srijedu navečer u okrugu Zari u blizini Kandahara, velikog grada na afganistanskom jugu, kolijevci talibana.

Predsjednik Hamid Karzai je u priopćenju oštro osudio taj incident u kojem je ubijeno sedam osoba, od kojih šestero djece, a dvije djevojčice su ranjene.

Glavni stožer ISAF-a u Kabulu je priznao taj "zlokoban" incident u kojem je "ubijeno i ranjeno nekoliko civila" i naglasio da je taj napad bio odgovor na aktivnosti naoružanih pobunjenika, te da je o slučaju otvorena istraga.

Ured guvernera pokrajine Kandahar je objasnio da je napad bio usmjeren na pobunjenike koji su postavljali eksplozivne naprave, a sakrili su se u tom selu.

Guverner okruga Zari je rekao da je napad bio usmjeren na talibane, ali je promašena meta i pogođene su kuće.

Ured pokrajinskog guvernera dao je različitu verziju i naveo da su dva pobunjenika ubijena u napadu, a trojica su pobjegla i sakrila se među civilima.

Šef policije Kandahara general Abdul Razik je rekao da je u napadu ubijeno 9 ljudi, među kojima su tri talibana, te da identitet ostalih nije utvrđen.

Dužnosnici koalicije tvrde da se talibani redovno skrivaju među civilnim stanovništvom.

Civili su najbrojnije žrtve sukoba u Afganistanu. Prema podacima UN-a više od 80 posto od 1.400 civila ubijenih u prvoj polovici 2011. stradali su u akcijama koje se pripisuje pobunjenicima, a ostali u akcijama stranih i afganistanskih snaga.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 25.11.11. 12:46

Uvijek stradavaju oni koji su najmanje krivi, tako je to i u svakodnevnom životu.
Opkradeš kiosk odmah si u buksi,drpiš milionček možda dobiš uvjetnu.


registracija
5/10/11

Dragi, 25.11.11. 14:08

Da li će i te ubice iz NATO dobiti "pozivnicu" za Haag, ili u NATO važe drugi kriterijumi, tj. ko ubije više civila dobije viši čin?


registracija
20/8/10

McCoy, 25.11.11. 17:18

@Dragi
Slozio bih se s vama da u NATO vaze drugi kriterijumi. Pa nije im ni prvi ni poslednji put da ubijaju decu i da posle zataskavaju sve i prave se da se nista nije dogodilo. Pa nisu Amerikanci uzalud isposlovali zakon da ni jedan njihov vojnik ne moze biti optuzen pred medjunarodim sudom za ratne zlocine. Da je Gadafi ostao kojim slucajem ziv, sudili bi mu u Hagu za ubijanje civila, po komandnoj odgovornosti. Nobelovcu se to pak nikada nece desiti...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika