25.11.2011. / 12:28

Autor: Nacional.hr

Audio: Breivik je dva puta kontaktirao policiju tijekom pokolja

Andres Behring Breivik tvrdi kako je deset puta pokušavao nazvati policiju s otoka, ali uspio je samo dvaput uspostaviti vezu

Andres Behring BreivikAndres Behring BreivikNa internetu se pojavila snimka razgovora Andresa Behringa Breivika s norveškom policijom, izvještava The Guardian.

Masovni ubojica nazvao je policiju neposredno prije nego što je završio masakr na otoku mladeži Utoyi gdje je ubio 69 ljudi, većinom tinejdžera. Na snimci se čuje 32-godišnji ekstremni desničar koji se mirnim i staloženim glasom predstavlja kao 'zapovjednik Anders Breivik iz Norveškog antikomunističkog pokreta otpora'. Rekao je operateru kako se želi predati, no nakon što je upitan da ponovi svoje ime suludi ubojica prekida razgovor s mobitela.

Andres Behring Breivik tvrdi kako je deset puta pokušavao nazvati policiju s otoka, ali uspio je samo dvaput uspostaviti vezu. "Završio sam operaciju i želim se predati", rekao je u drugom telefonskom razgovoru s policijom u kojem se izjasnio kao član Vitezova Templara. Ovaj razgovor je dostupan samo u pisanom obliku.

Breivikov odvjetnik je izjavio kako snimka upućuje na poremećeno duševno stanje njegovog klijenta. "Teško je shvatiti zašto nije prestao pucati kad je shvatio kako je napravio već dosta nesreće", rekao je Geir Lippestad.

Monstrum je prvi put nazvao policiju 50 minuta nakon što je maskiran u policajca stigao u kamp Radničke stranke na otoku i započeo masakr. Podsjetimo, Breiviku suđenje počinje sljedeće godine. Masovni ubojica je u bombaškom napadu u Oslu ubio osmero ljudi, nakon čega je svoj pohod nastavio na otoku Utoyi gdje je ubio još 69 ljudi.

Vezane vijesti

Brevik: Motivirala me dobrota, a ne zlo

Brevik: Motivirala me dobrota, a ne zlo

Drugi dan suđenja norveškom masovnom ubojici Andersu Behringu Breiviku u Oslu započelo je primjedbom obrane kako je jedan od porotnika dan nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika