25.11.2011. / 13:26

Autor: Hina

Vlak s nuklearnim otpadom napustio francuski teritorij

Posljednji željeznički konvoj s jedanaest vagona nuklearnog otpada napustio je u petak francuski teritorij u Forbachu u smjeru njemačkog grada Sarrebrucka, javlja AFP.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPosljednji željeznički konvoj s jedanaest vagona nuklearnog otpada napustio je u petak francuski teritorij u Forbachu u smjeru njemačkog grada Sarrebrucka, javlja AFP.

Tijekom noći, oko 60-ak njemačkih policajaca pridružilo se francuskim policajcima koji su osiguravali vlak, potvrdio je glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet. Na francuskoj strani je u osiguranja vlaka sudjelovalo oko 2.000 pripadnika policije i žandarmerije. Na svojoj je strani Njemačka rasporedila čak 19.000 policajaca.

Njemački protunuklearni pokret SudBlockade pozvao je u petak ujutro na prosvjed u Spiru, na jugoistoku Njemačke, gdje bi trebao proći konvoj s nuklearnim otpadom koji se skladišti u Gorlebenu, na sjeveru zemlje.

U četvrtak navečer, oko 600 prosvjednika je prosvjedovalo oko 20 kilometara zapadno od Gorlebena, a policija ih je rastjerala suzavcem i vodenim topovima.

Ovo je drugi ali i posljednji konvoj s francuskim nuklearnim otpadom koji završava u Njemačkoj. S ovim posljednjim konvoj završava ugovor između francuskog nuklearnog postrojenja Areva i njemačkih partnera.

Njemačka je odlučila do 2020. zatvoriti sva nuklearna postrojenja, a nakon najnovije nuklearne katastrofe u Fukushimi, Japanu, mnoge zapadne zemlje sve više dovode u pitanje korištenje nuklearne energije. Osim Njemačke, to su najavile i Belgija i Švicarska, a otpor jača i u Francuskoj. Italija je odustala još 1987., a na referendumu se većina Talijana izjasnila protiv izgradnje novih nuklearnih centrala.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika