25.11.2011. / 17:01

Autor: Ivanka Rade

ZG NEWS I NACIONAL.HR:

Ne može prehraniti oboljelu djevojčicu

Samohrana majka u potrazi za poslom iz Vukovara je došla u Zagreb, ali njena je kći oboljela od tumora na mozgu; sada nemaju novca za hranu i lijekove

Goran i Gorana Marinović sa svojom majkom VeromGoran i Gorana Marinović sa svojom majkom VeromSamohrana majka dvoje djece, Gorana i Gorane, Vera Marinović nakon gubitka posla u Vukovaru, otišla je s mališanima u Zagreb kako bi svojoj djeci osigurala bolju budućnost. Otac za djecu ne pita i financijski im ne pomaže, kaže Vera Marinović, iako je Sud odredio da im mora davati 1200 kuna mjesečno. Veru Marinović na Zavodu za zapošljavanje gotovo svi poznaju jer je spremna prihvatiti bilo kakav posao. Do sada je radila kao kuharica, čistačica, krojačica, obućarka, njegovateljica u Caritasu i slično. Nije joj važno je li posao traje samo dva tjedna ili više - uvijek će ga prihvatiti.

Kada su iz Vukovara stigli u Zagreb, smjestili su se u podstanarski stan, četverogodišnji Goran je krenuo u vrtić, desetogodišnja Gorana je išla u školu, a majka je radila gdje je god mogla. Onda se ovog ljeta sve iznenada promijenilo. Gospođa Marinović sada je nezaposlena jer više ne može prihvaćati poslove - Gorana je oboljela od zloćudnog tumora na mozgu pa mora imati kućnu njegu. Majka je zatražila status njegovateljice, ali pitanje je kada će i hoće li ga uopće dobiti. "Prve Goranine tegobe počele su početkom ljeta. To su bile česte glavobolje pri ustajanju, mučnine, povraćanja... U srpnju u Klaićevoj bolnici su njeni nalazi krvi bili dobri i rekli su nam da joj nije ništa te da samo treba paziti na prehranu. Kako je vrijeme odmicalo, situacija je postajala sve gora. Liječnicima sam govorila: "Moje dijete kad ustane, vrišti od glavobolje, svako jutro povraća u kupaonici, često pada na ulici i ne može se dignuti... No moje molbe za daljnjom dijagnostikom bile su bezuspješne", ispričala je Vera Marinović.

Obiteljska liječnica je ta koja je konačno dala uputnicu da bi Gorana otišla na kompletnu neurološku obradu. "Nismo uspjeli ni doći na taj pregled, a Gorana se samo srušila na cesti pa sam je na rukama odnijela na Hitnu. Prenoćila je u bolnici, CT je obavljen i otkrili su da je riječ o tumoru na mozgu. Rekli su: "To je rak mozga na malom mozgu. Operirana je 4. listopada, a kemoterapije i zračenja već su trebale početi. Iz nepoznata razloga to se odužilo, a planirana joj je tura od 6 tjedana. Nakon toga uslijedit će pauza od mjesec dana i tako godinu dana...", objasnila je Vera Marinović koja zbog operacije kralježnice i sama ima poteškoća u kretanju.

Ova majka jednostavno nema novca kojim bi svaki mjesec kupila hranu svojoj djeci, naročito onu kvalitetniju, poput meda i svježeg voća i povrća koji mora uzimati teško bolesna Gorana. Najam za podstanarski stan plaća 1500 kuna mjesečno, a 600 kuna plaća režije. Od Centra za socijalnu skrb dobiva 1500 kuna te još prima 580 kuna za dječji doplatak, ali na kraju mjeseca ne ostane joj ništa.

Ako želite pomoći Gorani
novac možete uplatiti na
tekući račun njezine majke
Vere Marinović

tekući račun u Poštanskoj banci: 3209081855 (žiro-račun HPB-a: 2390001-1070000029).
Adresa obitelji: Nehajska 6, Zagreb

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika