25.11.2011. / 17:27

Autor: Hina

16 mjera za očuvanje života

Bolje pročišćavanje otpadnih voda radi smanjenja emisija metana i zamjena tradicionalnih štednjaka na kruta goriva modernijim pećima u zemljama u razvoju, neke su od konkretnih mjera koje mogu spasiti živote i smanjiti globalno zatopljenje, navodi UN u izvješću objavljenom u petak.

UN je donio 16 konkretnih mjeraUN je donio 16 konkretnih mjeraBolje pročišćavanje otpadnih voda radi smanjenja emisija metana i zamjena tradicionalnih štednjaka na kruta goriva modernijim pećima u zemljama u razvoju, neke su od konkretnih mjera koje mogu spasiti živote i smanjiti globalno zatopljenje, navodi UN u izvješću objavljenom u petak.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) donio je 16 konkretnih mjera za smanjenje emisija ugljičnog monoksida (proizvode ga uređaji na prirodni plin, tekući petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugljen), zatim metana i troposferskog ozona.

Izvješće je objavljeno dva dana prije početka UN-ove konferencije o klimi u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Nakon ugljičnog dioksida i metana, troposferski ozon treći je po redu plin s učinkom staklenika, a njegove su koncentracije velike u velikim gradovima s gustim prometom.

Te mjere "mogu spasiti 2,5 milijuna života svake godine, izbjeći gubitak 32 milijuna tona (poljoprivrednih) prinosa i smanjiti globalno zatopljenje za nekih pola stupnja do 2040. godine", navodi UNEP.

Ugljični monoksid jedan je od glavnih uzročnika preuranjene smrti, navodi se u izvješću. Jedna od mjera je zamijeniti tradicionalne štednjake novijima, koji su opremljeni ventilatorima, ili kuhalima na bioplin u Africi te u regiji Azije i Pacifika. Time bi se uštedjelo vrijeme i novac za prikupljanje drva za grijanje, drže stručnjaci.

U Sjevernoj Americi i Europi, peći na tradicionalna drva valjalo bi zamijeniti pećima na drvene brikete, koje su ekološki prihvatljivije.

Radi smanjenja emisija metana UN donosi mjere koji bi valjalo primijeniti u ugljenokopima, kao i mjere u u proizvodnji i prijevozu nafte i plina.

Odvajanje biorazgradivog otpada od ostalog otpada, kao i djelotvorno pročišćavanje otpadnih voda pridonijelo bi smanjenju emisija metana i pozitivno se odrazilo na očuvanje zdravlja.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika