25.11.2011. / 18:30

Autor: Nacional.hr

Ovršitelji prvo namiruju sebe, a tek onda oni koji su ovrhu pokrenuli

Po svemu sudeći, to će biti unosan posao jer se novac od zapljene imovine ovršenika najprije uplaćuje javnom ovršitelju pa kad on podmiri svoje troškove, onda na red dolaze oni koji su ovrhu pokrenuli

Foto: ilustracijaFoto: ilustracijaIako je donešen prije godinu dana i u Saboru usvojen uvjerljivom većinom, o Zakonu o javnim ovršiteljima neprestano se saznaju novi kontroverzni detalji. Najnoviji su ti, piše Slobodna Dalmacija, da iako ovršitelji moraju imati položene pravosudni i javnoovršiteljski ispit te ispuniti još neke uvjete, njihovi zamjenici, pomoćnici i službenici ne samo da ne moraju zadovoljiti posebne kriterije, nego mogu biti i iz kriminalističkog miljea.

Pritom se u Zakonu država doslovno ograđuje od potencijalnih posljedica, na način da je istaknuto kako "ne odgovara za štetu koju je počinio javni ovršitelj". Spomenuti zakon stupa na snagu s početkom 2012., kada prvi izvršitelji počinju s radom. Dosad ih je imenovano 70-ak, a bira ih se još.

Protivnika primjene tog zakona ima mnogo, ovršitelji su već prozvani šerifima koji će upadati u kuće i stanove usred noći i otimati imovinu zbog neplaćenih računa, a odvjetnici i suci već neko vrijeme upozoravaju da pravna javnost nije konzultirana pri donošenjem zakona. Javni ovršitelji, objašnjavaju, preuzeti će neke ovlasti suda, što je sasvim drukčiji posao od onog javnih bilježnika koji provode neosporne stvari - dok je izvršenje ovrhe nešto sasvim drugo. Sporno je, piše Slobodna Dalmacija, i plaćanje njihovih usluga.

Ministar pravosuđa Davor Bošnjaković propisao je tarife za rad javnih ovršitelja prema kojima se samo za dostavu podataka o ovršeniku naplaćuje 200 kuna, a za imovinu od 10 tisuća kuna naplaćuje se tisuću kuna ovršitelju. 

Propisani su i troškovi dolaska ovršitelja na teren - 200 kuna za svaki sat izbivanja izvan ureda - pa po svemu izgleda da će to biti unosan posao jer se novac od zapljene imovine ovršenika najprije uplaćuje javnom ovršitelju pa kad on podmiri svoje troškove, onda na red dolaze oni koji su ovrhu pokrenuli.

Za mnoge nije nevažno ni to što se ovaj posao može raditi do 70. godine života.

Vezane vijesti

Ovrha - eldorado za odvjetnike

Ovrha - eldorado za odvjetnike

"Prema predloženim izmjenama zakona ovrhovoditelj je dužan prisustvovati svakoj pljenidbi pokretnina u velikoj većini ovršnih predmeta ovrhovoditelje… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 25.11.11. 18:55

Ovaj novi ovršni zakon nije ništa drugo nego nastavak zločinačke politike razaranja ostataka pravne države.

Počelo je srozavanjem svih standarda u pravosuđu kao što su: dovođenjem nesposobnih i podobnih kretena za suce 90ih kojima se tada osiguralo doživotno radno mjesto bez obzira na sve kretene od sudaca koji (ne) rade sporo i nedopustivo nemoralno ('ličko rukovanje' na primjer) jer je po nakaradnim Kra-De-Ze Šeksovim zakonima teže smijeniti nesposobnog i korumpiranog suca nego promijeniti vlast.

Npr. koliko ih je zadnjih par godina dobilo otkaz radi nerada i nedopustivih presuda? Nijedan, naravno.

Nastavilo se s zločinačko lopovskim odvjetničkim tarifama koje su realno bar 3 puta veće od onog što bi trebale biti, a gdje su također zakoni postavljeni tako da je lakše promijeniti vlast nego napraviti da odvjetnik odgovara ako je bio nemaran ili je jednostavno izdao svoju stranku.

Sad dolaze lokalni zločinački šerifi koji samo što nemaju ovlast ubiti čovjeka ako im odmah ne izvadi novce.

Da se razumijemo, itekako sam za to da dužnici plaćaju svoje dugove milom ili razumnom silom, ali naše pravosuđe i nakaradna 'pravda' koju već 20 godina dijeli zločinački pijanac skupa sa zločinačkom organizacijom je jednostavno previše za ijednog normalnog čovjeka u ovoj našoj vukoxebini koja je jednom imala sjajnu perspektivu dok je zločinci potpomognuti glupim kmetovskim narodom nisu u potpunosti uništili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika