26.11.2011. / 13:23

Autor: Hina , Nacional.hr

Duka ostaje na čelu HND-a

U drugom krugu glasovanja Duka je s 43 glasa pobijedio svog protukandidata Nikolu Kristića s HRT-a za kojega je glasovo 31 član izborne skupštine

Zdenko Duka (arhiva)Zdenko Duka (arhiva)Dosadašnji predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, kolumnist riječkog Novog lista, večeras je ponovno izabran za predsjednika krovne novinarske udruge s mandatom od četiri godine.

U drugom krugu glasovanja Duka je s 43 glasa pobijedio svog protukandidata Nikolu Kristića s HRT-a za kojega je glasovo 31 član izborne skupštine. Tri su listića proglašena nevažećim.

Duka je izabran u drugom izbornom krugu, s obzirom da u prvom glasovanju niti jedan od četiri kandidata nije dobio dovoljnu većinu. U prvom su se izbornom krugu za ovu funkciju natjecali i slobodni novinar Željko Peratović te Boris Vincek iz Glasa Istre.

Predsjednik je izabran tajnim glasovanjem, a u drugi su krug ušla dva kandidata s najvećim brojem glasova.

U svom je izbornom programu Duka istaknuo da se zalaže za 'čisto, zdravo i neoprano vlasništvo u medijima', a kao najveće neprijatelje profesije ističe cenzuru i autocenzuru.

Smatra da bi se trebao povećati novinarski utjecaj na uređivačku politiku medija, s obzirom da se bez novinara, prema važećim zakonima, ne mogu birati ni glavni urednici medija.

Kao jedan od najvažnijih problema Duka je istaknuo narušavanje i ukidanje materijalnih i radnih prava novinara, zbog čega HND, kako je uvjeren, mora intenzivnije surađivati sa Sindikatom novinara Hrvatske.

Duka i Kristić snage su odmjerili i prije četiri godine kada je na skupštini u Opatiji novinar zagrebačkog dopisništva Novog lista pobijedio za jedan glas.

Skupština HND-a izabrala je i nove članove izvršnog i nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti, statutarnog odbora, financijskog povjerenstva te upravnog odbora Novinarskog doma i Fonda solidarnosti "Vladimira Majera".

Nakon skupštine u subotu će se također u Novinarskom domu održati tradicionalni Dani novinarstva, a tema je "Mediji: Javno, privatno, strano vlasništvo".

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika